Miljan Vujović (35) iz Bileće, osumnjičen za ubistvo vlasnika kafića NN u Bileći Petra Bajčetića, još se nalazi u Srbiji, gdje se protiv njega vodi krivični postupak zbog drugih krivičnih djela, potvrđeno je “Glasu Srpske” u Republičkom tužilaštvu.


– Osumnjičeni Vujović je uhapšen 8. juna u Srbiji, ali još nije izručen BiH zbog postupka koji se protiv njega tamo vodi. Tužilaštvo ne može da protiv njega podigne optužnicu za djelo koje je počinio u Republici Srpskoj dok ne bude izručen – kazali su u Republičkom tužilaštvu.
Pojasnili su da Zakon o krivičnom postupku RS zabranjuje suđenje u odsustvu, ali nisu navodili druge detalje. Vujović je uhapšen po potjernici u Beogradu i kod njega su pronađene putne isprave Švajcarske i Hrvatske sa lažnim imenom. Saznajemo da ga srpske vlasti terete za korišćenje falsifikovanih dokumenata i da je zbog toga protiv njega pokrenut postupak.


Vujović se u bjekstvu nalazio od 19. septembra 2016. godine nakon Bajčetićevog ubistva i krio se nepune dvije godine. Protiv njega i saučesnika Republičko tužilaštvo podiglo je optužnicu kojom ga tereti da je organizovao zločinačko udruženje za likvidaciju Bajčetića.


Prema nezvaničnim informacijama, motiv zločina je to što su se Vujović i Bajčetić ranije sukobili zbog kupovine jednog hotela u Gacku. Navodno je nakon tog sukoba Vujović čuo da je Bajčetić naručio njegovu likvidaciju zbog sumnje da mu je on zapalio vozilo, pa je on isplanirao njegovu otmicu kako bi ga zaplašio.

U optužnici protiv Vujovića je navedeno da je plan bio da Bajčetić bude otet kada naiđe putem Bileća – Trebinje. Međutim, Vujović je saznao da Bajčetić neće otići na put i da će ostati u Bileći, pa je izmijenio plan. Sa nepoznatim muškarcem otišao je u Bileću i oni su žrtvu sačekali ispred njegove zgrade u ulici Alekse Šantića.


Kada je Bajčetić izašao iz automobila, Vujović i njegov pomagač pokušali su da ga uguraju u drugo vozilo. Međutim, on se opirao i u tom naguravanju jedan od optuženih ispalio je najmanje dva hica iz pištolja i pogodio Bajčetića u glavu i on je je podlegao na putu za bolnicu u Podgorici. Vujović i saučesnik pobjegli su sa mjesta zločina “golfom 5” koji su zapalili u blizini Bileće.


Većina članova zločinačkog udruženja Miljana Vujovića je u posljednje vrijeme pravosnažno osuđena zbog planiranja otmice vlasnika kafića NN u Bileći Petra Bajčetića. Đorđe Radmilović i Srđan Denda dobili su ukupno dvije godine i pet mjeseci zatvora zbog pokušaja otmice Bajčetića.


Gavrilo Bjelica (50) iz Bileće pravosnažno je osuđen u Vrhovnom sudu Republike Srpske na godinu zatvora. Osuđen je i bivši policajac MUP-a RS Dragan Šarenac na šest mjeseci zatvora jer je Vujoviću i saučesniku pomogao u uklanjanju tragova.


Izvor: Glas Srpske