V.d. generalnog direktora “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović izjavio je da struja u Srpskoj za sada neće poskupjeti, te da ovo preduzeće nema u planu poskupljenje električne energije za domaćinstva.

Petrović je rekao da je u posljednje vrijeme o tome iznošeno mnogo paušalnih i laičkih ocjena, te populističkih izjava, pogotovo opozicionih poslanika koji time rade na podizanju svog političkog rejtinga.

On je naveo da u EPRS-u razmišljaju o povećavanju prihoda i pozicioniranju na tržištu, podsjetivši da preduzeće i dalje ima najpovoljniju cijenu struje za domaćinstva i privredu na cijelom Balkanu.

Petrović je dodao da EPRS ne može realizovati značajnije investicije bez dobiti i održavanjem niskih cijena struje. “Razmišljamo o raznim modelima povećanja cijena struje, što smo već uradili na planu privrede”, rekao je Petrović za ATV.

Kada je riječ o povećanju cijene struje domaćinstvima, Petrović je naveo da se traži model koji će biti što pristupačniji građanima. “Ima više tih modela, među kojima je i onaj da ljudi koji troše više struje plaćaju veću cijenu kilovat-časa električne energije.

Uglavnom, model koji budemo usvajali biće takav da ne udara na džep građana. Nećemo povećavati cijene u velikim procentima, već ćemo se pripremati za mala povećanja kada budemo za to spremni.

Sigurno je da o povećanju cijene struje u narednih nekoliko mjeseci ne treba razmišljati”, poručio je Petrović. On je rekao da će o novim cijenama struje javnost biti blagovremeno obaviještena i to po završetku analiza. “U Federaciji BiH svake godine pomjeraju cijene i niko o tome ne priča. Kod nas se cijena maltene ne mijenja posljednjih 10 godina. Cijena električne energije za domaćinstva kod nas je ispod cijene koja košta EPRS. Naša firma i danas subvencioniše cijenu struje građanima, a još uvijek i privredi”, naveo je Petrović.