Poslodavci i privrednici ne posustaju u borbi protiv minimalca od 900 maraka.
Institucijama Republike Srpske čak su uputili inicijativu za suspendovanje Odluke o najnižoj plati.

Čak prijete da će, ukoliko se minimalac ne umanji, privredu preseliti u, kako tvrde, za njih povoljniji drugi entitet. Žale se na pad proizvodnje, smanjenje narudžbi iz inostranstva, razmišljaju o otpuštanju radnika, a traže i hitan sastanak sa predsjednikom.

"Do sada nam se obratilo oko 50 kompanija koje su na naš zahtjev dostavile informacije o negativnim efektima vezanim za primjenu Odluke o najnižoj plati i možemo reći da su podaci zabrinjavajući, da jedan broj subjekata će doći u ozbiljnu poziciju u kratkom roku, a u dugom roku je apsolutno neizvjesno njihovo poslovanje", rekao je Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Slobodno putujte u Federaciju, privreda Srpske nije i neće biti ugrožena, odgovorio im je Milorad Dodik. Republika Srpska će, kaže, poslodavce pomoći subvencijama, ali za prijetnje nema mjesta, jer uspješno poslovanje ne smije ići preko leđa radnika i svako mora da ostvari pravičnu naknadu za svoj rad.

"Recimo samo i ovaj put da je električna energija u Republici Srpskoj jeftinija nego u FBiH za 20 odsto. Dakle, cijena struje i dalje je na najnižem nivou, postoje brojne olakšice koje dajemo. Razgovaraćemo s poslovnom zajednicom i naći rješenje. Razmotrićemo i nivo neoporezivog dohotka", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Za suspendovanje Odluke o povećanju minimalca ne žele da čuju ni u Sindikatu uprave Republike Srpske. Ipak, pojavili su se kažu drugi problemi nakon povećanja najniže plate. U kolektivnim ugovorima nema pravične razlike u naknadama za rad nekvalifikovanih i visokokvalifikovanih.

"Mi smo sada ljude koji obavljaju veoma odgovorne i složene poslove doveli u situaciju da primaju minimalac Republike Srpske. S druge strane, u jedinicama lokalne samouprave ne postoji koloektivni ugovor, jer je Ustavni sud stavio van snage kolektivni ugovor i imamo situaciju da su sve lokalne zajednice uredile plate na osnovu kolektivnog ugovora koji je nekad postojao", rekao je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

Ministar uprave i lokalne samouprave Senka Jujić saslušala je sindikalce, ali je odbila da odgovori na pitanja novinara. Za konkretnu pomoć poslodavcima uskoro će se znati rješenje. Predsjednik Republike Srpske najavio je razgovore sa predstavnicima Privredne komore i Udruženjem poslodavaca.