Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju BN televizije i nekadašnjeg novinara te medijske kuće Nebojše Vukanovića koju su podnijeli protiv presuda Okružnog suda i Osnovnog suda u Trebinju, a kojima je utvrđeno da su BN televizija i Vukanović oklevetali bivšeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija i Eparhiju zahumsko-hercegovačku i primorsku, saznaje Srna.


Ustavni sud je u svojoj odluci, koja je u posjedu Srne, zaključio da presudama trebinjskog Okružnog i Osnovnog suda u predmetu protiv BN televizije i Vukanovića nije bilo kršenja prava na slobodu izražavanja i Evropske konvencije o ljudskim pravima.
Sudije Ustavnog suda su zaključile da je u Okružnom i Osnovnom sudu utvrđeno da su BN televizija i Vukanović objavili klevetu, a da nisu pokušali provjeriti objavljene tvrdnje.


Vukanović je putem BN televizije oklevetao vladiku Grigorija i Eparhiju zahumsko-hercegovačku i primorsku, tvrdeći da je eparhija transakcijom nekretnina sa vlasnikom zanatske radnje Salihom Alijagićem iz Trebinja izgubila stotine miliona maraka i da je vladika stavio pod hipoteku crkve u Hercegovini.Osnovni i Okružni sud u Trebinju su zbog iznesenih laži na račun vladike i Eparhije presudili da je riječ o kleveti, poslije čega su se Vukanović i BN televizija žalili Vrhovnom sudu Republike Srpske.


Vrhovni sud je presudio u korist vladike Grigorija i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, poslije čega su Vukanović i BN televizija uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH koja je odbijena i time je ovaj predmet okončan pred svim sudovima u BiH.


U Osnovnom sudu u Trebinju u toku su još dva sudska postupka za klevetu protiv Vukanovića, a pokrenuli su ih episkop Grigorije, sveštenici Eparhije i Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska.


Vukanović je novinarsku karijeru zamijenio političkom i trenutno je poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Izvor: RTRS