TrebinjeDanas nezvanično saznaje da će preduzeće „ Hidroelektrane na Trebišnjici“, zbog neprofesionalnog i nekorektnog odnosa Hrvatske elektroprivrede koja nije sanirala štete nastale u požaru u HE“Dubrovnik“ u januaru ove godine,zatvoriti tunel prema dubrovačkoj hidroelektrani i tražiti od Hrvatske elektroprivrede nadoknadu štete.

plat.jpg

Punih 11 mjeseci čeka se sanacija štete nastale nakon požara u Hidroelektrani „Dubrovnik“ u Platu u kojoj su, osim materijalne štete, izgubljena tri života radnika zaposlenih u ovom preduzeću.

Havarija u HE „Dubrovnik“ dovela je do ogromnih finansijskih gubitaka na obje strane. Hidroelektrane na Trebišnjici u gubitku su oko 40 miliona maraka, a HE“Dubrovnik“ preko 35 miliona evra.

I, bez obzira na ogromnu štetu koju trpi i dubrovačka hidroelektrana ni jednog koraka koji vodi ka sanaciji štete još nema. Najavljivalo se da će Hidroelektrana "Dubrovnik" u Platu na mreži biti sredinom januara 2020. godine. Do tog termina trebalo bi, prema tim najavama da na mreži bude jedan od dva agregata, dok bi drugi agregat, trebalo da bude u funkciji od marta sljedeće godine. Međutim, od toga, očigledno neće biti ništa. Makar ne u januaru, jer radovi na sanaciji nisu ni počeli.

HE "Dubrovnik" van mreže je od 9. januara. Tokom istražnih radnji u vezi sa požarom, uhapšeno je više lica koja po službenoj dužnosti snose odgovornost za nesreću. Ova nesreća inače, od početka, nekako je bila mistična. Od uzroka požara do istrage. U javnost su se iznosili šturi podaci.

Nadležni sa hrvatske strane isticali su da primarna oprema hidroelektrane nije oštećena u požaru. Rekli su da su izgorjeli kablovi pomoćnog napajanja i da je oštećen plafonski dio mašinske zgrade.Dakle, ništa što se do sada nije moglo u potpunosti sanirati. Za 11 mjeseci, koliko je prošlo od nesreće i havarije gotovo da je mogla da se izgradi nova hidroelektrana.

Očigledno neko svjesno opstruiše ovu sanaciju.

Bez namjere da budemo maliciozni, moramo da podsjetimo na zategnut odnos zvaničnog Dubrovnika prema Trebinju. U svemu ovome nekako se nameće paralela sa odnosom Hrvatske elektroprivrede prema Elektroprivredi Srpske, odnosno njenom zavisnom preduzeću Hidroelektranama na Trebišnjici koje su, zbog havarije u HE”Dubrovnik” u velikom finansijskom problemu. A, zbog tog problema trpi i grad Trebinje i opština Bileća i njihovi stanovnici.

Od našeg izvora saznajemo da nadležni u preduzeću “Hidroelektrane na Trebišnjici” neće još dugo čekati da hrvatske kolege realizuju što je najavljeno. U ovom preduzeću,nezvanično saznajemo, namjeravaju da zatvore tunel prema Dubrovniku i traže nadoknadu milionske štete koja je nastala zbog prestanka rada HE “Dubrovnik”. Pokušali smo da, od naldežnih u HEP, dobijemo odgovore na pitanja zašto se toliko čeka na početak sanacije i kada bi mogla da počne i bude završena, ali na naš dopis, koji smo poslali prije dva mjeseca, niko nije odgovorio….

Opstrukcija, inat, politička netrpeljivost Dubrovnika prema Trebinju…šta god da je uzrok ove situacije, zbog koje trpe i građani Dubrovnika, a i Hrvatske, zbog nekih hrvatskih “usijanih” glava građani ove države imaće izgleda još veću finsnijsku štetu. A, već je milionska….Pa, ako je to cilj tih nekih koji nemaju dobre namjere prema Hidroelektranama na Trebišnjici, Trebinju, Hercegovini onda- na pragu su da ga realizuju.

Postavljati političke netrpeljivost ispred interesa građana sopstvene države nije ljudski, a ni politički mudro.

Ali,HEP, ili neko iznad nje tako su odlučili. Strpljenju , kolegijalnom, manirizovanom odnosu, nadležnih u Hidroelektranama na Trebišnjici došao je kraj.