Razgovarano o mogućnostima studiranja studenata iz Indije na ETF-u u Istočnom Sarajevu

Predstavnici Elektrotehničkog fakulteta /ETF/ Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Agencije za studiranje stanovnika Indije u inostranstvu dogovorili su da u narednom periodu promovišu ovaj fakultet u Indiji, te predoče koliko bi studenata željelo da studira ETF na engleskom jeziku u ovom gradu.

Dekan ETF-a u Istočnom Sarajevu Božidar Popović izjavio je Srni da su u julu prošle godine potpisali sporazum sa partnerskom kompanijom iz Indije, čiji su predstavnici danas posjetili ovaj fakultet, nakon što su u ranijem periodu ispitali tržište i zainteresovanost njihovih svršenih srednjoškolaca za upis na tehničke fakultete.

On je dodao da je delegaciju predvodio direktor Agencije za studiranje stanovnika Indije u inostranstvu Bagvan Sing /Bhagwan Singh/.

“Nama predstoji da svoje studijske programe prevedemo na engleski jezik i dobijemo potvrdu Senata našeg Univerziteta u Istočnom Sarajevu kako bismo mogli da od naredne akademske godine krenemo sa organizacijom studija na engleskom jeziku”, istakao je Popović.

On je napomenuo da su tokom prošle godine radili na uspostavljanju međunarodne saradnje i pronalaženju partnera koji su zainteresovani da u ime ETF-a traže studente u inostranstvu koji bi željeli da studiraju na ovom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Popović je istakao da su prošle godine uspostavili veze sa sličnim agancijama u Grčkoj, te sa Španijom koja je, takođe, zainteresovana za saradnju.

“Smatramo da je potrebno da se svi fakulteti u Republici Srpskoj okrenu ka internacionalnom tržištu, odnosno da se omogući i stvore uslovi da studenti iz drugih zemalja mogu da studiraju na našim fakultetima”, rekao je Popović.

Popović je naglsio da je cilj iskoristiti pozitivna iskustva Medicinskog fakulteta u Foči koji je ranije krenuo sa organizovanjem studija na engleskom jeziku, što bi, kako je ocijenio, doprinijelo internacionalizaciji ETF-a i njegovoj vidljivosti.

Popović je podsjetio da ETF već ima uspostavljenu meĐunarodnu saradnju, odnosno da njihovi studenti odlaze da studiraju na univerzitete u Španiju /Balearska ostrva, Hejn/, Poljsku /Tehnički Univerzitet u Bjalistoku/, Tursku /Univerzitet Aksaraj/, Mađarsku /Univerzitet BME Budimpešta/ kao i na Univerzitet u Nišu, Srbiji.

“Osim odlazne razmjene studenata, imamo i dolazne. Imali smo kolegu koji je kod nas bio na master studiju informatike iz Turske, a trenutno imamo koleginicu iz Srbije na završnoj godini studijskog programa Računarstvo i informatika. Pokušaćemo i da uspostavimo program razmjene naših studenata sa susjednom Hrvatskom i Austrijom”, naveo je Popović.

On je napomenuo i da su organizovane razmjene nastavnog kadra ovog fakulteta koji su odlazili u Mađarsku, Poljsku, Španiju, Tursku, a u procesu je i potpisivanje sporazuma sa tri univerziteta u Japanu, te mogućom saradnjom sa kolegama iz SAD.

Popović je ukazao i da se iz godine u godinu smanjuje broj upisanih studenata, koji iz različih razloga napuštaju ove prostore, a cilj je zadržati ih ovdje.

On smatra da je neophodno ovdje omogućiti mladima da po završetku studija dobiju zaposlenje, jer na njima treba da ostane dalja izgradnja svih institucija i Republike Srpske.

Prodekan za nastavu na ETF-u Univerziteta u Istočnom Sarajevu Srđan Lale izjavio je Srni da je jedan od njihovih glavnih ciljeva izgradnja međunarodne vidljivosti, prepoznatljivosti i renomea.

“Internacionalizacija i međunarodna vidljivost fakulteta je trenutno jedna od glavnih aktivnosti i u regionu, Evropi i svijetu i svi se okreću ka tome. Ne radi se samo o razmjeni studenata u kojima mi posljednih godina aktivno učestvujemo, ovo je nešto sasvim novo. Paralelno bi se nastava na prvom ciklusu studija odvijala na engleskom jeziku na svim studijskim programima”, istakao je Lale.

On je ukazao da bi to bile redovne studije koje će se izvoditi na engleskom jeziku za studente iz inostranstva.

Lale ističe da i prestižni univerziteti koji na svjetskim rang-listama visoko kotiraju, nemaju redovne studije koje se odvijaju na engleskom jeziku, te je izrazio nadu da će, osim Medicinskog fakulteta u Foči, ETF biti jedan od pionira tog razvoja na ovim prostorima.

On smatra da je ovo i jedan od načina kako se boriti za to da mladi studiraju i ostaju na ovom području, tim prije ako studenti iz inostranstva ovdje studiraju, jer prepoznaju kvalitet i trud nastavnog osoblja ovog Fakulteta, te napominje da njihovi diplomirani inženjeri brzo pronalaze posao kako u zemlji, tako i inostranstvu.