Šokantan slučaj dogodio se u petak na Odjelu otorinolaringologije i maksilofacijalne hirurgije bolnice u Zenici kad je M. Č. prijetio pištoljem doktoru Bakiru Škalji.


Aldina Alić, portparol u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, potvrdila je ovu informaciju za Avaz.ba kazavši da je prijećeno doktoru, piše Avaz.ba.
– Tom prilikom je oduzet pištolj te su izvršene potrebne mjere radi dokumentovanju ovog slučaja – kaže Alić.


Prava drama odvijala se oko 9 časova, kad je M. Č. došao na Odjeljenje i tražio doktora Škalju, da bi mu potom prijetio da će pucati u njega iz pištolja koji je imao kod sebe.


Navodno je M. Č. i repetirao pištolj, ali je spriječena veća tragedija zahvaljujući brzoj intervenciji osiguranja bolnice. U tom trenutku na ovom odjelu, ali i u cijeloj bolnici, vladao je opšto haos.

Na teren su odmah stigli i policijski službenici MUP ZDK, koji su uhapsili M. Č., oduzeli mu pištolj i sproveli ga u službene prostorije MUP ZDK. Protiv muškarca će biti preduzete potrebne mjere i radnje.


Nezvanično, sporan je bio termin, odnosno predugo čekanje na pregled kod doktora Škalje.


– Dugo je čekao na pregled kod doktora pa je, vjerovatno izrevoltiran time, ali i zabrinut za svoje zdravlje, zaprijetio doktoru pa je sve kulminiralo da se potegne i pištolj – govori radnik bolnice.


Kontaktirali smo povodom ovog slučaja i Rasima Skomorca, direktora zeničke bolnice, koji smatra da je alarmantno što su napadi na doktore sve učestaliji.


– To je, očito, nekakav trend, sve su učestaliji napadi na doktore, zbog čega tražimo da se napadi na doktore i ljekare tretiraju kao napad na službenu osobu. Usvajanjem takve inicijative, koja je već pokrenuta u Kantonu Sarajevu, najbolje bi se upozorilo na rastući trend napada na ljekare zato što ne ispunjavaju nečije zahtjeve. Trend je da su zdravstveni radnici krivi i za ono što nisu i da se ljudi prazne na njima zbog svojih, nekada opravdanih, a nekada neopravdanih zahtjeva. Brzom intervencijom naših zaštitara ovdje je, srećom, spriječena eskalacija – kaže Skomorac.


Izor: Srpskainfo