SIBIRSKA-gljiva-caga.jpg

Naučnici iz Centra za virusologiju i biotehnologiju “Vektor” u Novosibirsku, dokazali su da čaga može smanjiti aktivnost koronavirusa. Istraživači namjeravaju da naprave antivirusni lijek na osnovu ekstrakta od brezove gljive.

Čaga je parazitska gljiva koja ubija breze, ali liječi ljude. Ona ima moćno imunomodulirajuće i kancerogeno dejstvo. Čaga sadrži veliku količinu jakog antioksidansa superoksid-dismutaze, koji štiti organizam od slobodnih radikala i produžava životni vijek čovjeka.

Brezova gljiva se odlično bori protiv virusa.

Ranije su specijalisti “Vektora” testirali aktivnost ekstrakta čage protiv virusa HIV tipa 1, virusa herpesa, virusa zapadnog Nila i virusa variole. Njihovo istraživanje pokazalo je da se brezova gljiva uspješno bori protiv ovih patogena.

Štaviše, ekstrakti čage mogu uticati na vitalnu aktivnost koronavirusa SARS-CoV-2. Ispostavilo se da gljiva smanjuje razmnožavanje ovog patogena.

Naučnici vjeruju da, s obzirom na malu toksičnost čage, ona se može koristiti za stvaranje lijeka protiv koronavirusa. Istraživači su se već prijavili za patent.