Planom sanacije Starog grada u Trebinju koji je urađen prije dvije godine, osim radova na iskopu i rehabilitaciji hendeka, popločavanja ulica, planirano je i uvođenje nove javne rasvjete, sistema video nadzora, izmjena svih postojećih instalacija, kao i sanacij fasada i krovova, javlja Herceg TV.

Upravo je sanacija fasada i krova, u cilju uljepšavanja ovog trebinjskog bisera, najzahtjevniji projekat. U posljednje vrijeme na adresu Grada Trebinja stiže sve više zahtjeva za odobrenje rekonstrukcije pojedinačnih objekata, što je bliže cilju ispunjavanja svih segmenata plana. - Primjetili smo da od kada smo ušli u ovaj projekat da je pojačao promet na tržištu nekretnina, tj. ovih objekata u Starom gradu. Već oko 14 objekata je promjenlo vlasnika i u poslednje dvije godine smo dobili 16 zahtjeva za odobrenje rekonstrukcije. Tržište je pokazalo da kada smo krenuli sa ovim projektom da su skočile cijene objekata, a i da su vlasnici shvatili da je porasla vrijednost objekata zbog ovih radova - rekao je za Herceg TV načelnik Odjeljenja za urbanizam Grada Trebinja Marko Rikalo.

To Odjeljenje je u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika RS uspjelo da definiše norme o dozvoljenim radovima u Starom gradu, a koje su do sada u potpunosti ispoštovane. Početkom 2020. planirano je raspisivanje tendera za radove na obnovi fasada i krovova. Taj posao će Grad realizovati u saradnji sa vlasnicima objekata, na način da Grad jednim dijelom finansija učestvuje u obnovi, a drugi dio da obezbjede vlasnici nekretnina. Planirano je da svi radovi u Starom gradu budu gotovi 2022.