Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas sa episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim gospodinom Dimitrijem.


Tokom sastanka, najviše pažnje posvećeno je obilježavanju 800 godina Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i Srpske pravoslavne crkve, čiji jubilej se proslavlja 2019. i 2020. godine.
S tim u vezi, episkop Dimitrije informisao je predsjedavajućeg Predsjedništva o dinamici radova na obnovi stare škole i Saborne crkve u Mostaru, koja bi trebalo da bude centralno mjesto obilježavanja jubileja ove eparhije.


Na sastanku je razgovarano i o položaju srpskog naroda u dolini Neretve, kao i u ostalim gradovima u Federaciji BiH koji pripadaju Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.


Ranije su Milorad Dodik i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov položili u Istočnom Sarajevu vijenac kod spomen-ploče nekadašnjem ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Čurkinu.

Dodik će se u Predsjedništvu sastati sa ambasadorom Norveške u BiH Guri Rusten.


Za 14.00 časova predviđen je sastanak Dodika i članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika DŽaferovića sa generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom i izvršnim direktorom za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za spoljne poslove Tomasom Maur-Hartingom.


Izvor: RTRS