Alen Šeranić - Foto: RTRS
Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske, Alen Šeranić, naveo je kako je nakon relaksiranje mjera, ipak došlo do opuštanja.

- Došlo je i do razmišljanja koja idu u pravcu "neće to da se desi meni, ne može meni da se desi", a kada se radi o respiratornim virusima, koji se prenose na ovakav način, vrlo su eksplozivni i vrlo brzo se šire - naveo je Šeranić.

- U posljednjih dvadesetak dana imali smo žarišta u Modriči, pa je bilo žarište Srbac i Kostajnica, pa smo imali Ljubinje, Bileću... Sad je to Bijeljina i Višegrad - kaže Šeranić i dodaje da "fudbalskim žargonom rečeno - kada dobijete žuti karton, morate da se pazite da ne dobijete crveni i budete isključeni".

On je nagalsio, da smo sada svi u fazi sa žutim kartonom

- To znači da treba i dalje da se bavimo sa preventivnim mjerama, o kojima smo govorili mnogo puta. Nemajući lijeka, nemajući vakcine, maska nam je jedini način, uz pranje i dezinfekciju ruku i fizičku distancu, jedini način da se borimo protiv ovog virusa - zaključuje Šeranić.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković smatra da je lakše pridržavati se preventivnih mjera nego ponovo uvoditi zabrane.

Lokalne zajednice, pojasnio je, imaju pravo da u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije pojačaju mjere, jer je teško govoriti da se to učini na republičkom niovu.

- Naš narod brzo zaboravlja i građani su počeli slobodnije da se ponašaju kao da je virus prošao, uprkos apelima da se pridržavaju mjera - istakao je Zeljković.

On je naveo da je većina osoba asimptomatska što bi trebalo da pojača oprez svakog pojedinca.