SIPA zatrpana prijavama: Bh. firme na meti prevaranata, jedna izgubila milione
ISTOČNO SARAJEVO - Postoji značajan broj prijava koje su podnijela pravna lica iz BiH, koja su oštećena za velike novčane iznose, među kojima je u jednom slučaju preduzeću nanesena šteta u iznosu većem od milion evra.

"Prevarno postupanje se vrši na način da se pravnim licima iz BiH, posredstvom elektronske pošte, dostavljaju izmijenjene instrukcije za plaćanje njihovim dobavljačima iz inostranstva, bez saglasnosti i znanja tih dobavljača, što rezultira izdavanjem naloga za plaćanje. Na taj način se sredstva, sa računa pravnih lica otvorenih kod komercijalnih banaka u BiH, doznačavaju na ino račune pod kontrolom lica koja vrše prevare. Doznačena sredstva se odmah transferišu dalje i u konačnici podižu u gotovini sa nekog od računa u inostranstvu čime se pričinjava šteta predzuzećima iz BiH", naveli su iz SIPA.

O ovome su, kako dodaju iz SIPA, obaviještene entitetske agencije za bankarstvo i komercijalne banke u BiH.

"Njima je sugerisano da preduzmu raspoložive mjere pojačane kontrole prilikom realizovanja ino plaćanja sa ciljem minimiziranja navedene pojave kojom se nanosi šteta njihovim klijentima", navode iz SIPA.