Kako tvrde naši sagovornici, načelni je dogovor da osnov za raspodjelu plijena bude procenat glasova koji su stranke koalicije osvojile na proteklim izborima.

To znači da se naknadni preletači ne računaju i da će najviše pripasti SNSD, a potom SP Petra Đokića, Demokratskom savezu (Demos), Ujedinjenoj Srpskoj, DNS, NPS i na kraju SPS. Takođe, dio kolača pripada i koaliciji bošnjačkih (probosanskih) stranaka Pokret za državu, koji se, u krnjem sastavu, pridružio vlasti.

Izvori Srpskainfo kažu da se novi talas raspodele funkcija u javnim preduzećima i ustanovama očekuje iduće sedmice, a do tada sve stranke nose spisak želja na sto Luke Petrovića, generalnog sekretara SNSD, zaduženog za koordinaciju unutar vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

– Čeka se formiranje Savjeta ministara BiH iduće sedmice, pa da onda ide nastavak raspodjele funkcija u Srpskoj, u skladu sa brojem osvojenih glasova na izborima – tvrdi naš izvor.

Kada je riječ o promjenama u javnom sektoru, upućuje na informacije o tome u kojim javnim preduzećima i ustanovama su „otkriveni“ neradnici, odnosno radnici koji ne dolaze na posao, a primaju platu.

– Prema onom što je iz Vlade namjerno procurilo u javnost, to su, na prvom mjestu, „Pošte Srpske“, RiTE „Ugljevik“, RiTE „Gacko“, „Elektro Bijeljina“, HE na Drini, „Elektrokrajina“ Banjaluka… Tu treba očekivati smjene direktora ili nekih drugih rukovodilaca. Primjera radi, u Poštama je direktor iz US, ali mandat mu traje još godinu dana. Ima još direktora koji su u mandatu, pa će se čekati istek, ali je i mnogo onih koji su v.d. i koji lako mogu da budu zamijenjeni. Dakle, priča o neradnicima je mnogo više uzdrmala javnu upravu nego što se u javnosti misli i mogla bi da dovede do većih čistki od 20 radnika koji su navodno već dobili otkaz – pričaju naši izvori.

Kako smo ranije objavili, Nadzorni odbor „Željeznica Republike Srpske“ imenovao je Slađana Jovića za novog v.d. direktora ovog preduzeća. Jović je predsjednik Gradskog odbora Demos u Doboju i funkciju u ŽRS preuzeo je od kadra SNSD.

Partija Nedeljka Čubrilovića, osim mjesta mninistra saobraćaja i veza RS, na koje se vratio lider stranke, za sada je dobila još neke funkcije u javnom sektoru. Poslanik te stranke u Narodnoj skupštini Srpske, Milan Dakić, imenovan je za v.d. direktora Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“.

Da bi to dobio, Demos se morao odreći rukovodeće funkcije u Rudniku i termoelektrani „Ugljevik“. Tamo je za v.d. direktora imenovan generalni sekretar Narodne partije Srpske Darka Banjca, Diko Cvijetinović, inače nesuđeni ministar u Vladi RS.

Istovremeno, SNSD je od Demosa preuzeo „Auto-puteve Republike Srpske“. Za v.d. direktora imenovan je bivši ministar saobraćaja i veza RS, Nedeljko Ćorić iz Bijeljine, dok je dosadašnji direktor, Slobodan Stanarević, postao tehnički direktor u tom javnom preduzeću.

Od preostalih pozicija, među prvima na nišanu je Republička uprava za igre na sreću. Ako bi Demosu pripala ta funkcija, to bi vjerovatno značilo da ovoj partiji ne idu i „Pošte Srpske“ u dogledno vrijeme, o čemu se takođe spekuliše u javnosti. Moguće je da direktor poštarima bude iz SPS, Gorana Selaka.

– Postoji mogućnost da SPS, koja ima tri poslanika u NSRS, predloži ministra rada i boračko-invalidske zaštite ili ministra trgovine i turizma, iz reda bošnjačkog naroda. Međutim, male su šanse da će se to desiti, jer je SPS ipak stavila fokus na javna preduzeća i javne ustanove – kažu izvori Srpskainfo.

FOTELJE ZA DVE TREĆINE

Kroz rokade unutar vladajuće koalicije, lider SNSD i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, želi da istovremeno obezbijedi i dvotrećinsku podršku u Narodnoj skupštini, kažu sagovornici Srpskainfo.

To je uslov da bi mogao da bude promijenjen Ustav RS, što Dodik odavno nagovještava, i da bi srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, imala sigurnu podršku u slučaju preglasavanja u Sarajevu.

– Što se tiče Ustava, cilj je da Banjaluka zvanično bude proglašena glavnim gradom RS, a da se u Ustav ugradi odredba o popisu stanovništva iz 2013. a ne iz 1991. Za dvotrećinsku većinu je potrebna podrška i poslanika Pokreta za državu – tvrdi naš izvor iz vladajuće koalicije.