Trgovanje električnom energijom bilo je lani i te kako profitabilno, što svjedoči i podatak da se struja našla na prvom mjestu izvoznih, ali i u top pet uvoznih proizvoda u BiH.

Prema podacima Agencija za statistiku BiH, tokom prošle godine iz zemlje je najviše izvezeno električne energije i to u vrijednosti od jedne milijarde i 74 miliona KM, a istovremeno je uvezena struja u vrijednosti 393,5 miliona maraka.

- Tokom prošle godine iz BiH je izvezena robe ukupne vrijednosti 17,974 milijardi KM, što je za 25,9 odsto više nego u 2021. godini, dok je uvezeno 28,636 milijardi KM, što je za 32,6 odsto više nego u prethodnoj godini. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 62,8 odsto, dok je spoljnotrgovinski robni deficit iznosio 10,662 milijardi - saopšteno je iz Agencije.

Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u preduzeću “Hidroelektrane na Trebišnjici” Ilija Tamindžija kaže za “Glas” da su izvezene količine električne energije u gigavat-satima lani bile na nivou višegodišnjeg prosjeka u BiH.

- Međutim, u finansijskom smislu cifra je impozantna zbog naglog i visokog skoka cijene struje u odnosu na prethodne godine. Tržište električne energije, zbog ukrajinske krize lani je toliko bilo nestabilno da je cijena struje po megavat-satu ujutro iznosila 300 evra, a poslijepodne skakala i na 500 - rekao je Tamindžija.

Pojasnio je da se struja izvozila u mjesecima kada je bilo viškova i dovoljno padavine, a uvozila kada je potrošnja povećanja, a dotok akumulacije, zbog suše, smanjen.

- Kriza u Evropi izazvala je poskupljenja svih energenata, a cijena struje u BiH je ostala ista, tako da je značajan dio građana koji su se grijali na pelet ili drva prešao na struju, što je povećalo potrošnju. Istovremeno imali smo i sušu, nije bilo dovoljno akumulacije i manjak struje morao je biti obezbijeđen iz uvoza - kazao je on.

Top pet uvoznih i izvoznih proizvoda u BiH za ekonomistu Zorana Pavlovića potpuno su očekivani, navodeći da je porazno što domaća hrana nije u samom vrhu robe plasirane u inostranstvo.

- Ukrajina koja je bila značajan proizvođač električne energije u Evropi ispala je iz sistema, tako da je struja bila i te kako tražena roba. Energija i hrana su dvije najvažnije stvari koje trebaju svakom čovjeku u svijetu, imamo mnogo neiskorištenih kapaciteta. Nadležni moraju osmisliti snažnije sisteme podrške domaćoj proizvodnji kako bi izvozili u daleko većoj mjeri prehrambene proizvode nastale u BiH - kazuje Pavlović.

Komentarišući spoljnotrgovinski robni deficit Pavlović ističe da je BiH mala ekonomija u kojoj svako može da proda šta hoće.

- Sa zemljama CEFTE nemamo carinu, sa zemljama EU takođe, tako da moramo naći niz drugih elemenata poput snažnije kontrole kvaliteta kako bismo smanjili uvoz mesa, mlijeka, povrća i sličnih proizvoda i time zaštitili domaće proizvođače. Tako bismo sačuvali ljude na selu koji ne bi odlazili u Evropu, a stanovništvo bi imalo jeftiniju hranu - rekao je on.

Stabilnost

Ilija Tamindžija kaže da je trenutna energetska situacija u Srpskoj stabilna.

- U ovom momentu imamo struje za izvoz, jer je akumulacija Bileća puna, a postoje i određeni dotoci na protočnim elektranama, a rade i termoelektrane - kazao je Tamindžija.