Terorista Brenton Tarrant koji je u krvavom pohodu u petak ubio 49 osoba u džamiji na Novom Zelandu nalazio se na teritoriji Bosne i Hercegovine u januaru 2017. godine, saznaje Klix.ba.

brenton tarant.jpg


Prema saznanjima portala Klix.ba Brenton Tarant je ušao u Bosnu i Hercegovinu iz Crne Gore, tačnije na Graničnom prelazu Zupci početkom januara 2017. godine.


Trenutno nije zvanično poznato da li se i koliko dugo zadržao na teritoriji BiH. To bi, prema trenutnim informacijama, mogle znati hrvatske policijske agencije ukoliko se Tarant iz BiH kretao u pravcu Republike Hrvatske.

Prema informacijama hrvatskog portala 24sata, Tarant je u Hrvatsku ušao kopnenim putem 4. januara 2017. godine, a odletio je iz Zagreba 18. januara. Većinom je boravio po hostelima, a navodno je obišao Poreč, Zadar, Šibenik, Dubrovnik i Zagreb.


Ukoliko se uzme u obzir datum ulaska u BiH i ulaska u Republiku Hrvatsku može se zaključiti da je Brenton Tarant boravio više od jednog dana na teritoriji Bosne i Hercegovine.


Bugarski mediji, pozivajući se na istražne organe, objavili su juče informaciju da je Tarant boravio u toj zemlji krajem prošle godine, a da je na tom putu po Balkanu prošao i kroz Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.


On je navodno bio strastveni avanturist kojem je bila jedna od velikih životnih želja da upozna kulturu i običaje balkanskih naroda.


Izvor: Nezavisne novine