Mnogi Hercegovci Jugoslava Jugu Ilića poznaju kao vrsnog guslara, ali rijetko ko zna da je on jedan od najstrastvenijih ljubitelja, ali i poznavalaca vestern filmova.


Posjeduje kolekciju od više stotina snimaka vestern filmova, a kako kaže, pogledao ih je i zapamtio više od hiljadu.
- Pasionirani sam ljubitelj vesterna. Imam zbirku od 300 filmova, ti su mi omiljeni. Koliko mi finansijske mogućnosti dozvoljavaju, sakupljam i sitnice vezane za njih. Pogledao sam ih da više ne znam ni broj. Kod kuće, kad sjednem da gledam filmove, gledam ih sam. Dosadio sam svima sa vesternima - priča sa osmijehom Jugo.
Što je još interesantnije, sve mu to ostaje u memoriji.
- Dokle je to stiglo, koliko iznova gledam ove filmove, napamet sam ih naučio - veli Jugo koji do najsitnijih detalja zna sve o ovim filmovima, ko u njemu glumi, ko je režirao, kad je sniman, koja mu je naslovna melodija, ko pjeva...
Mnogo je detalja vezanih za ovu njegovu ljubav, a svi u sebi imaju veliku dozu humora. Posebno se izdvaja događaj sa jednog festivala guslara u Obrenovcu.
- Idući po festivalima, sakupljao sam filmove, upoznavao se sa ljudima, širio poznanstva i znanja o vesternima. Na festivalu u Obrenovcu, po završetku koncerta, dolazi jedan moj poznanik i nosi tri prepuna paketa vesterna. Namjeravao sam da kupim nove filmove za svoju kolekciju. Zamislite samo scenu, ja u hercegovačkoj nošnji, sa njim razgovaram, a ljudi prilaze i ništa im nije jasno. Tu smo mi pričali dugo, i kada su me kolege guslari upitali koliko sam kupio filmova, rekao sam im - nijedan. Sve sam ih imao. Čudili su se i oni i moj poznanik iz Obrenovca - priča Jugo.

Često drugima pozajmljuje filmove, a kako kaže, najveći je problem što zaboravljaju da ih vrate, pa ih onda mora podsjećati.
- Ponekad mi se učini da sam ja jedan od "posljednjih Mohikanaca", ljubitelja vesterna. U posljednje vrijeme se sve manje snimaju. U Holivudu vladaju visokobudžetni filmovi, a tu za vestern nema mjesta. Ali ja sam uporan pa ipak pronađem ponešto. Teško, ali nađem. Dosađivao sam vlasnicima videoteka pitanjem: "Ima li neki novi kaubojac". Uporan sam ja - reče Jugo.
Na pitanje odakle tolika ljubav prema vesternima, Jugo kaže da mnogo voli prirodu i ribolov, a sve se to nekako naslanja jedno na drugo.


Kolekcija


Najstariji film koji Ilić posjeduje je "Srebrna mamuza" Roja Rodžersa sa početka tridesetih godina prošlog vijeka.
Ovaj guslar namjerava da obogati svoju kolekciju te da nabavi i mnoge sitnice koje simbolizuju Divlji zapad. Da, kako reče, ljubav prema vesternu još dugo, dugo potraje.
Ratomir Mijanović/Glas Srpske