Trebinje posljednjih godina doživljava pravu ekspanziju gradnje stanova.


Istovremeno, u ostalim istočnohercegovačkim opštinama, nije izgrađena gotovo nijedna stambena zgrada za tržište . Posljedica je to ekonomskih ali i demografskih promjena u ovoj regiji.
U posljednjih nekoliko godina Trebinje kao da je postalo pretijesno da se ispune svi zahtjevi za gradnju novih stambenih zgrada. Koristi se svako slobodno zemljište, ruše se stare građevine da bi se dobilo mjesta. Istovremeno, u ostatku istočne Hercegovine stanogradnje gotovo da nema, izuzme li se nekoliko namjenskih objekata za boračke kategorije ili izbjegla i raseljena lica.
Primjer iz Bileće.
"Prošle godine imali smo 29 zahtjeva za individualne stambene objekte, ali intenzivnije gradnje nema osim zgrade za izbjegla i raseljena lica koju finasira Ministarstvo", rekao je načelnik odjeljenja za urbanizam i prostorno uređenje opštine Bileća Radenko Popara.
I oni koji ne žele teret podstanarstva i izaberu teret kredita, mogu da kupe samo stariji stan i da ulažu u njegovo renoviranje. Srđan Matrak uskoro će zasnovati porodicu. U Bileći ima posao i želi da ostane u ovom gradu. Ali kada na dnevni red dođe rješavanje stambenog pitanja – veliki upitnik.
"Stanje nije baš najbolje, možete uzeti samo starije stanove, a i to uz pomoć kredita", dodao je Matrak.
"Radi se na jednom projektu za mlade bračne parove, gdje će cijena biti povoljna", dodao je Popara.
Ukoliko se taj projekat realizuje, što je još neizvjesno, opština bi sufinasirala dio troškova, a kvadrat bi koštao oko hiljadu maraka. Bez takvih projakata, mladi Bilećani, ali i ostali Hercegovci teško će do stana.
Oni koji žele da ostanu u svom mjestu, između ostalog, moraju se suočiti i sa ovim problemom. Oni koji odlaze iz manjih sredina okreću se Trebinju kao regionalnom centru, ali i Trebinjci odlaze dalje. Jer, podaci sa popisa stanovništva su neumoljivi i kazuju da iako Trebinje ima dvostruko više stanova nego 1991, nema i više stanovnika.


RTRS