Pored Starog Grada, manastira i vinarija, turisti u Trebinju vole da posjete i čuvenu “Zelenu pijacu”.


Ovo mjesto već decenijama nadaleko je poznato po bogatoj ponudi najraznovrsnijih hercegovačkih proizvoda. Bilo da je zima ili ljeto, na trebinjskoj pijaci uvijek je živo, a na bogat izbor na tezgama ne mogu se žaliti ni oni najizbirljiviji.
Na trebinjskoj pijaci mogu se naći gotovo svi domaći hercegovački proizvodi od povrća i voća do mliječnih i pčelinjih proizvoda. Ipak, hercegovački sir i med turistima su najprimamljiviji.
Staka Radišić na trebinjskoj pijaci prodaje duže od 20 godina. Na njenoj tezgi mogu da se pronađu najukusniji hercegovački mladi i sušeni sirevi, različite vrste kajmaka, sir iz mijeha, suve smokve i drugi domaći proizvodi. Punomasni hercegovački sir i kajmak iz mješine, kaže, najbolje joj prolaze, a za vrijeme sezone najviše ga traže turisti. Kada odlaze iz Trebinja nakon odmora, Hercegovci koji žive u inostranstvu rado ponesu bar grumen sira iz rodnog zavičaja.
– Evo sada, recimo, za ovaj praznik sve je bilo sa vana što je kupovalo. A onda ovim danima ima domaćih, ima iz Novog, ima iz Dubrovnika. Sad u ljetnom periodu prolaznici dosta kupuju. Ide naš sir, vjeruj, do Amerike. Gdje god ima Hercegovaca, ako ga može prenijeti, on će ga ponijeti, a zna da li može ili ne može. Gdje god Hercegovaca ima naša roba ide – priča nam ova vrijedna žena.
Osim kvalitetnog sira, na trebinjskoj pijaci prodaju se i hercegovački čajevi, maslinovo ulje, čuveni kupus raštan, domaći sokovi, med, pa čak i ručno pletene vunene čarape i džemperi. A svaki proizvod, kažu trgovci, lako dođe do svoga kupca.
– Ja pletem. Ja sve imam pulovere, potkošulje, čarape, priglavke, šalove, kape, evo vidite, pletem ja sama, to mi je zanimanje. Ko više kupuje, domaće stanovništvo ili turisti? Domaće, boga mi, više. Više domaće nego ovi sa strane, boga mi, slabije – kaže nam Dragica Supić.
– Pa kupuju i domaći, obično one redovne mušterije i svako ima svoga kupca, ali naleti i ovih sa strane dosta, pa možda više baš Crnogorci, Dubrovčani, već turisti ovako manje kupuju. Oni kupe jagodu i trešnju – dodaje Sava Kapor.
U trebinjskoj turističkoj organizaciji kažu da “Zelena pijaca” predstavlja ogledalo onog najljepšeg čime se Trebinje može pohvaliti. Ovu turističku atrakciju namjeravaju da učine još zanimljivijom i da je obogate novim sadržajima.
– Turistička organizacija i gradska uprava imali smo inicijativu da se u tom nekom periodu kada je ovdje najveći nivo priliva turista, to je jul, avgust da svi oni koji budu prodavali u narodnoj nošnji da budu oslobođeni takse. Imamo saglasnost za to, pa vidjećemo kako će se razvijati i da li je to ostvarivo baš za ovu sezonu ili za neku narednu – rekao nam je Marko Radić, v.d. direktora TO Trebinje.
U planu je i da se na gradskoj pijaci izgradi objekat u kojem će se riba i mliječni proizvodi odvojeno prodavati u zatvorenom prostoru. Iako se Trebinjci često žale da su cijene na ovoj pijaci visoke zbog turista, trgovci ne misle tako. Domaći proizvodi, kažu, trebalo bi da budu još skuplji. Kilogram meda košta između 15 i 20 KM, dok je za kvalitetan punmasni sir porebno izdvojiti 14 KM, a za kajmak iz mijeha oko 20 KM.


Neda Petković/Srpskacafe.com