U ambulantama porodične medicine Doma zdravlje Trebinje, od početka sezone gripa do 21. januara evidentirano je 221 oboljenje slično gripu i 1.300 akutnih respiratornih infekcija, saznaje Radio Trebinje, a podaci su Regionalnog zavoda za javno zdravstvo Trebinje.


Dr Tatjana Bošnjak, načelnik Službe porodične medicine navodi da oboljeli pripadaju svim uzrasnim kategorijama.
Ona kaže da je od decembra u porastu broj respiratornih infekcija, što je uobičajeno za ovo doba godine.
„Porast respiratornih infekcija je uobičajen u ovo doba godine i očekuje se njihovo dalje širenje, naročito među školskom djecom“, navodi dr Bošnjak.
Podsjeća da grip nastaje naglo, prati ga povišena tjelesna temperatura i opšta slabost, a u pojedinim slučajevima i izražen kašalj.
„Važno je da naši sugrađani izbjegavaju masovna okupljanja, zbog širenja bolesti, da ne idu u posjetu oboljelima, da redovno peru ruke. U slučaju obolijevanja od gripa, pacijenti treba da se hidriraju, da unose što više tečnosti, svježeg voća, povrća, domaće supe, da redovno provjetravaju prostorije po pola sata. Treba da odmaraju i dovoljno spavaju, a kada im tjelesna temperatura pređe 38,5 treba uzimati paracetamol. Nikako na svoju ruku ne treba koristiti antibiotike, a u slučaju da povišena temperatura i tegobe traju duže od tri do pet dana, poželjno je javljanje ljekaru“, kaže za Radio Trebinje dr Bošnjak.
Od početka sezone gripa na području istočne Hercegovine registrovano je 3.693 akutnih respiratornih infekcija i 675 oboljenja sličnih gripu, a prijavljena su dva slučaja akutnih respiratornih infekcija, kojima je bila potrebna hospitalizacija.
Radio Trebinje