U Muzeju Hercegovine Trebinje večeras je održano veče posvećeno Svetoj zemlji, pod nazivom „Pred kapijom carstva nebeskog“, a predstavljena je i knjiga autora Velibora Šipovca „Hodočašće u Svetu zemlju“.




Sveštenik Aleksandar Ilić, koji je bio duhovnik trideset sedam hodočasnika u Svetu zemlju protekle jeseni, od kojih trideset pet iz Hercegovine i po jedan iz Višegrada i Zvornika, istakao je da su došavši tamo shvatili, da nisu došli u Jerusalim na nešto novo i nepoznato, već na staro i svoje.


„Nismo došli u nešto nepoznato, već kao da smo se nakon dugog lutanja ovim svijetom vratili kući. Kroz blagodetna ushićenja koja smo proživljavali, niko ne može da ne ostane bez daha u hramu Hristovog Vaznesenja, ali opet, hodajući Svetom zemljom, tragovima Hristovim, svako ko je bio, siguran sam, da bi odabrao bar još jedno mjesto ličnog susteta sa blagodašću Hristove ljubavi, koja ga je pronašla i trajno promijenila“, kazao je sveštenik Ilić.




Ilić je kazao, da su posjetivši Svetu zemlju, shvatili da je to naša domovina, naša starina, baš kao i Republika Srpska.


„To smo tamo tako očigledno otkrili i ostali trajno zadivljeni. Neshvatljivom, nezaustavljivom i neopisivom velikom ljubavlju Gospoda prema ovome svijetu i ljudima u njemu“, zaključio je Ilić.




Svoja iskustva o hodočašću u Svetu zemlju, večeras je podijelio i Luka Petrović, tadašnji gradonačelnik Trebinja, koji je naglasio da je jedna od vizija bila, da se ovo hodočašće i publikuje, napominjući da je ovo prva poklonička ekspedicija iz Trebinja koja je posjetila Svetu zemlju.


„Prošli smo svaku stopu kuda je Isus Hristos prolazio i sve ove naše praznike već sada doživljavamo na drugi način, sa mnogo više prisustva duha u nama samima. Mislim da smo učinili korak ka Bogu, a kako je zapisano, ko učini jedan korak ka Bogu, on će prema njemu učiniti deset“, kazao je Petrović.


Kljiževnik iz Trebinja Velibor Šipovac istakao je da je knjiga putopisa „Hodočašće u Svetu zemlju“ svojevrstan podsjetnik hercegovačkim hodočasnicima – gdje su bili i šta su posjetili i vodič onima koji planiraju da postanu hodočasnici na ovo sveto mjesto.




„Sveta zemlja ne može se riječima opisati – to treba doživjeti, ne postoji ni jedna riječ koja to može očima da preslika i da se opiše“, rekao je on.


U programu su učestvovali i episkop Atanasije, koji je govorio o geografiji Svete zemlje, protojerej stavrofor Radivoje Krulj i trebinjski paroh Nikola Janković.


Programu u Muzeju Hercegovine prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić, veliki broj hodočasnika u Svetu zemlju i brojni gosti.




Razgovor o Svetoj zemlji organizovali su Biblioteka eparhije zahumsko – hercegovačke i primorske „Sveti Justin Ćelijski“ i Muzej Hercegovine.



Izvor: Radio Trebinje