Virus korona (foto:Guliver/Getty Images/superoke) -
Virus korona koji izaziva oboljenje kovid-19 može da preživi na novčanicama, staklu i nerđajućem čeliku do 28 dana, što je znatno duže od virusa gripa, saopštili su danas australijski istraživači.

Stručnjaci australijske nacionalne naučne agencije CSIRO utvrdili su da na temperaturi od 20 stepeni Celzijusovih virus ostaje zarazan do 28 dana na glatkim površinama poput plastificiranih novčanica i stakla na ekranima mobilnih telefona.

Rezultati studije objavljeni su u žurnalu Virologija.

Radi poređenja, virus gripa tipa A može da preživi na površinama do 17 dana.

Naučnici su isušivali virus u vještačkoj sluzi na različitim površinama u koncentracijama sličnim onima kod pacijenata oboljelih od kovida 19, a potom su izvlačili virus poslije mjesec dana.

Eksperimenti koji su izvođeni u kontrolisanim laboratorijskim uslovima na 20, 30 i 40 stepeni Celzijusovih pokazali su da period u kojem virus može preživi opada sa rastom temperature.

- Utvrđivanje dužine vremena koliko virus opstaje na površinama omogućava nam da preciznije predviđamo i ublažavamo njegovo širenje i da obavljamo bolji posao u zaštiti našeg naroda - saopštio je izvršni zvaničnik Agencije, Leri Maršal.

Proteini i mast u tjelesnim tečnostima značajno produžavaju period preživljavanja virusa.

Australija za sada postiže mnogo bolje rezultate od većine bogatih zemalja u borbi protiv kovida 19, sa ukupno oko 27.000 infekcija i 898 smrtnih slučajeva u populaciji od 25 miliona ljudi.

Epicentar drugog talasa epidemije je država Viktorija, koja je danas registrovala 15 novih slučajeva zaraze. Vlada je postavila uslov da je za ublažavanje restriktivnih mjera potrebno umanjiti dnevni broj novih infekcija na manje od pet.