Radovan Višković - Foto: SRNA
Svim radnicima u Republici Srpskoj od juna će biti povećana plata, za šta će iz Budžeta biti izdvajano oko 105 miliona KM na godišnjem nivou, izjavio je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

Višković je rekao da će plata biti povećana i radnicima u realnom i u javnom sektoru.

On je pojasnio da će radnicima u zdravstvu plata biti povećana za još dodatnih šest odsto, dok će zaposlenim u Ministarstvu unutrašnjih poslova, obrazovanju na svim nivoima, kulturi i institucijama pravosuđa plata biti povećana za još dodatnih pet odsto.

- Ostali radnici, uključujući i javni i realni sektor, imaće povećanje zavisno od toga koliku platu primaju na današnji dan, a po osnovu promjene Zakona o porezu na dohodak, gdje će neoporezivi dio u Republici Srpskoj sa 500 KM ići na 700 KM - rekao je Višković za BHT1.

Višković je naveo da će po tom osnovu u Budžet Republike Srpske biti uplaćeno oko 43 miliona KM manje.

Premijer Srpske je pojasnio da će za povećanje plata na godišnjem nivou biti utrošeno oko 105 miliona KM.

- Pošto će ove godine ići od juna, polovina tog iznosa treba da se izdvoji. Znači od tih 105 miliona KM, biće potrošeno oko 50 miliona do kraja godine za povećanje plata - rekao je Višković.

On kaže da sredstva za povećanje plata u Srpskoj neće biti obezbijeđena iz zaduženja, ni sa Londonske berze, nego isključivo na osnovu procjene onoga što se dešava u prvom kvartalu ove godine.

- Rast direktnih poreza u Republici Srpskoj za prva tri mjeseca ove godine je 18 odsto, a indirektni porezi su u prva tri mjeseca bili negativni, oko dva odsto manje prihoda u odnosu na 2020. godinu, dok su u aprilu već bili tri odsto u plusu, a za prvih 15 dana u maju to je oko osam odsto u plusu - pojasnio je Višković.

On je dodao da se "ubacivanjem" sredstava iz Budžeta u javnu potrošnju preko povećanja plata nastoji pospještiti javna potrošnja, time i rast indirektnih poreza, što će se na kraju odraziti na porast povrata PDV-a koji ide preko Uprave za indirektno oporezivanje.

Višković je podsjetio da Republika Srpska u posljednjih nekoliko godina, kontinuirano ima povećanje koeficijenta povrata PDV-a.

On je rekao da se vodilo računa i o tome da oni radnici koji imaju najmanju platu, ne dobiju i najmanje povećanje, pa je najniža plata, koja je u Srpskoj iznosila 420 KM, povećana na 540 KM.

- Time smo htjeli da i one s najmanjim primanjima dovedemo u rang sa onima koji će povećanjem dobiti više. Vodili smo računa da to izbalansiramo - pojasnio je Višković.

Višković je rekao da je u skupštinsku proceduru upućena i izmjena zakona koja će otkloniti mogućnost da poslodavci zloupotrebljavaju zakonsku odredbu prema kojoj je moguće angažovati radnika na četiri sata.

- Poslodavci su prijavljivali radnika na četiri sata, plaćali pola doprinosa, a radnici su radili po osam i više sati - pojasnio je Višković.

On je rekao da će izmjenama i oslobađajući dio poreza i doprinosa na izdržavane članove domaćinstva bito povećan sa dosadšnjih 900 KM na 1.800 KM na godišnjem nivou.

- Uduplali smo taj iznos. Tu zakonsku odrednicu u prošloj godini koristilo je više 84.000 radnika. Tu nam je gubitak u Budžetu 8.400.000 KM - naglasio je Višković.

On je rekao da je Vlada Srpske jedna od rijetkih koja u godini pandemije pribjegava povećanju životnog standarda ljudi i povećanja javne potrošnje.

Višković je ponovio da će medicinarima u Srpskoj plata biti povećana za šest odsto na osnovu izmjena Zakona o platama u zdravstvu, a i po osnovu povećanja neoporezivog dijela plate, te da smatra da će zdravstveni radnici biti zadovoljni i da je eventualno nezadovoljstvo prouzrokovano slabom komunikacijom.

- Medicinska sestra ili tehničar, koji imaju platu od 800 KM imaće povećanje 8,2 odsto. Na platu od 1000 KM povećanje ći biti 7,7 odsto... - pojasnio je Višković i dodao da stimulacija od 20 odsto za radnike u kovid odjeljenjima ostaje.

Višković je rekao da se sva ova sredstva obezbjeđuju od rasta BDP-a, koji je u Srpskoj za prva tri mjeseca prošle godine iznosio dva odsto.