Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije poručio je da će nastaviti da pružaju miran hrišćanski i građanski otpor primjeni Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori, spremni da sa vjernicima, ako bude trebalo i životima, brane svetinje od otimanja i skrnavljenja.ladika Joanikije je naglasio da će nastojati da dalja borba za pravo i pravdu bude isključivo crkvenog karaktera, ali i da neće dozvoliti zloupotrebe.

Istovremeno je najavio pokretanje svih raspoloživih pravnih mehanizama kod domaćih i stranih institucija kojim će biti tražena zaštita imovinskih i ostalih davnostečenih prava svih eparhija Srpske pravoslavne crkve.

- Siguran sam da se ovakvi diskriminatorski zakoni u odnosu na vere više nigde ne donose. On najviše liči na revolucionarne zakone koji su boljševicima omogućili da pljačkaju i prisvoje hramove u Sovjetskom Savezu - rekao je vladika Joanikije za Večernje novosti.

Prema njegovim riječima, zakon poput ovog danas se nigdje nije mogao donijeti sem u Crnoj Gori, u kojoj jedan nekrunisani autokrata vlada punih 30 godina.joanikije-vladika.jpg

Vladika je rekao da ovaj zakon krši temeljno ustavno i civilizacijsko načelo o odvojenosti Crkve i države, te da je riječ o jednom zakonskom rješenju donesenom protiv pravoslavne crkve, sa zlom namjerom.

Kao osnovne primjedbe na zakon, vladika Joanikije je ponovio da on jednim paragrafom omogućava državi da zaobiđe Zakon o svojinskim odnosima i da, nasuprot pravnom načelu o nepovredivosti svačije zakonite imovine, Crkvi oduzme sve hramove i ostala crkvena zdanja, kao i cjelokupnu crkvenu imovinu stečenu do 1918. godine.

Ovaj zakon, kako je objasnio, lišava Crkvu mogućnosti da se, kao drugi vlasnici imovine, brane pred redovnim sudovima u Crnoj Gori, ukida pravni subjektivitet koji je imala u dosadašnjim državama, čak i u vremenima turske, austrijske, a poslije i italijansko-nacističke okupacije, jer ih prinuđava da se prijave kao i novoosnovane vjerske zajednice.

Vladika Joanikije smatra da je lijepo to što je crnogorska vlast prethodno vodila dijalog sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom, ali je ukazao kako to isto nije učinila sa SPC, niti je pokazala namjeru da potpiše sličan ugovor kao sa ovim vjerskim zajednicama.

Povodom priča da vladika primorsko-crnogorski Amflohije iza kulisa pravi račun sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, vladika Joanikije je rekao da mu to liči na mnogo puta oprobane udbaške podmetačine koje su ovaj put sračunate da kod vjernog naroda oslabe energiju koja je pokrenuta za odbranu svetinja i slobodu vjere.

- Grijeh je sumnjičiti čovjeka koji je cijelog sebe prinio na žrtvu Bogu, svojoj crkvi i svome rodu - poručio je vladika Joanikije.

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović rekao je za Euro Blic da će vlast u Crnoj Gori morati da ukloni antisutavni i diskriminatorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim, kako je objasnio, hoće da državi prepiše imovinu koja joj ne pripada.

S obzirom na to da će Mitropolija crnogorsko-primorska pokrenuti pitanje ustavnosti spornog zakona, Perović je naveo da će to biti svojevrsni test za sudije Ustavnog suda.

- Ako nismo u prašumi, nego u civilizovanoj državi, onda postoji razlika između sudske, zakonodavne i izvršne vlasti. To onda znači da bi Ustavni sud trebalo da bude objektivna ili stručna instanca koja će ozbiljno sagledati sve naše primjedbe - objasnio je Perović.