U Republici Srpskoj jutros se zbog snijega i poledice otežano saobraća na putnim pravcima Sarajevo-Sokolac-Rogatica, Trnovo-Foča-Gacko, Vlasenica-Han Pijesak, Mrkonjić Grad-Mliništa, Banjaluka-Kneževo-Turbe, Banjaluka-Čađavica, Kotor Varoš-Teslić i Šipovo-Novo Selo, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.


Zbog loših uslova na putu obustavljen je saobraćaj na dionici od graničnog prelaza Šćepan Polje prema Plužinama, na strani Crne Gore.
Na putevima u jugozapadnim krajevima u Federaciji BiH poteškoće stvara i jak vjetar koji formira snježne nanose, kojih ima na dionicama Tomislavgrad-Šujica, Livno-Bosansko Grahovo-Strmica, Livno-Kupres i Livno-Mliništa.


Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca na putnim pravcima Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje i Tarčin-Konjic.


Zbog loših vremenskih uslova obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na dionici regionalnog puta Rakitno-Blidinje.


Poledica je moguća i u nižim predjelima, preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima.


Iz AMS-a napominju da su dežurne ekipe zimskih službi na terenu i da vrše čišćenje i posipanje, gdje je potrebno.


Na magistralnom putu Prijedorska petlja-Klašnice saobraćaj se odvija jednom trakom zbog oštećenja nadvožnjaka kod Roguljića. Teretnim vozilima zabranjen je prelazak preko nadvožnjaka.


Na auto-putu "9. januar" Banjaluka-Doboj na petlji "Mahovljani" izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, kao i na auto-putu Banjaluka-Gradiška zbog izgradnje naplatne stanice "Čatrnja".

Režim vožnje izmijenjen je na magistralnim putnim pravcima Čelinac-Kotor Varoš zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu, Banjaluka-Srpske Toplice na dijelu od Kosmosa do Nule, od Rebrovca prema Čelincu, Krupa na Vrbasu-Bočac, te na regionalnom putnom pravcu Derviši-Klašnice u ulicama Put srpskih branilaca i 16. Krajiške brigade.

Saobraćaj je obustavljen na regionalnom putnom pravcu Moštanica-Kozarska Dubica zbog sanacije mosta preko rijeke Moštanice, dok će na regionalnom putnom pravcu Obudovac-Lončari dolaziti do izmjene u odvijanju saobraćaja zbog izgradnje pješačke staze.

U Bijeljini je završena izgradnja kanalizacije na dijelu magistralnog puta koji prolazi kroz grad, ali se saobraćaj teretnih vozila i dalje odvija isključivo obilaznicom.


Na dionici magistralnog puta Sarajevo-Foča usporeno je saobraća na lokalitetu Sijeračke Stijene zbog sanacije klizišta, kao i na regionalnom putu Bratunac-Drinjača.


Klizišta su usporila saobraćaj i na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu Aubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, dok je na regionalnom putu Lopare-Priboj na snazi obustava saobraćaja za teretna vozila i autobuse, koji su preusmjereni na alternativne putne pravce.


U Banjaluci je u toku izgradnja kružne raskrsnice zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na magistralnom putu od pijace prema Rebrovcu.


Na području FBiH u toku je sanacija tunela Vranduk dva, kao i dva mosta na dionici magistralnog puta Zenica-Nemila zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put, dok se u suprotnom smjeru saobraća alternativnim pravcem.


Zbog sanacije mosta na magistralnom putu Novi Travnik-Bugojno, obustavljen je saobraćaj teretnih vozila i preusmjeren na alternativni pravac preko Donjeg Vakufa i Travnika, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.


Na graničnim prelazima jutros nema dužih čekanja na prelazak granice. Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, na graničnim prelazu Izačić zabranjen je saobraćaj za teretna vozila mase veće od sedam i po tona.


I dalje je na snazi obustava saobraćaja na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor zbog radova u Hrvatskoj.


Izvor: Srna