Zašto nikada ne bi trebalo piti kafu čim se probudimo

Ako je šoljica kafe prva stvar za kojom posegnete ujutro kad ustanete iz kreveta, možda bi trebalo da razmislite o promjeni te navike. Doktor Karan Rej tvrdi da to nikako nije dobra stvar.

Za većinu nas, prva jutarnja kafa daje nam energiju koja nam je potrebna da započnemo dan, ali dr. Karan Rej upozorava da kafa ipak ne bi trebalo da bude biti prva stvar koju konzumiramo ujutro, a evo i zašto.

"Možda je za neke neshvatljivo, ali postoji dobar razlog za to", kaže Rej, koji je ima milione pratioca na TikToku zahvaljujući svojim praktičnim savjetima.

U emisiji BBC Morning Live, popularni doktor ne predlaže da se u potpunosti odreknete jutarnje kafe, samo da malo promjenite rutinu.

"Nemojte ujutro prvo piti kafu kako biste se razbudili. Tijelo vas prirodno budi kortizolom", rekao je.

Umjesto toga, dokror kaže da pričekate nekoliko sati i popijete kafu nakon što se prirodni nivo kortizola u vašem tijelu smanji.

"Popijte kafu sredinom jutra kada vam nivo kortizola i nivo energije padnu. Tad kofein djeluje i daje energiju", objasnio je.

Naravno bilo je i onih koji njegov savjet nisu dobro prihvatili.

"O bože ne. Ja ujutro moram prvo da popijem kafu, inače nisam nikom prijatelj", napisao je jedan, a mnogi su se složili.

Bilo je i dosta onih koji su rekli da je u početku jako teško, jer ste se naviknuli na kafu, ali kad to razdoblje prođe, biće vam mnogo bolje.