bazen1.jpegDecenijama se u Trebinju govorilo, maštarilo o zatvorenom bazenu. Donosile su se mnoge novinarske priče o tome koliko bi taj bazen značio za Plivački klub čiji članovi nemaju uslove da tokom cele godine treniraju u svom gradu. Za sam grad, govoreno je mnogo puta, izgradnja bazena omogućila je organizovanje utakmice poput ove kojom će danas biti zvanično označen početak rada zatvorenog bazena koji je Trebinje konačno dobilo.

Gradnju ovog objekta od početka prate brojne spekulacije, skepticizam, „provjeravanje“ utrošenog novca i slično.

Istina, gradnja je trajala duže nego što je to bilo planirano. Jedan od razloga zbog kojeg se sve odužilo jeste i olujni vjetar početkom 2019. godine koji je „odnio” tek postavljenu krovnu konstrukciju. Izvođač radova nije odradio posao kako treba i, rečeno je iz HET-a, šteta je nadoknađena.

Ali, bila je to tema mesecima. Tema za skeptike, one koji možda nisu ni verovali da će objekat biti završen.

Kada su se radovi priveli kraju krenula je priča o tome da li je u ovom vremenu, u kojem se teško živi, uopšte potreban zatvoreni bazen i zašto se ta sredstva nisu uložila u nešto drugo– važnije i potrebno.

Možda je tih 13 miliona maraka, koliko je utrošeno u izgradnji zatvorenog bazena, zaista moglo da se uloži u neku drugu istragu koja bi ovom gradu i onima koji u njemu žive bila potrebna i od koje bi možda bolje da žive.

Ali, činjenica je da je gradnja zatvorenog bazena, na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića, počela u vremenu kada se, ipak, malo drugačije živelo i kada ekonomska situacija nije bila ovakva kakva je danas.

Tadašnja ideja, i početak realizacije, isticali su nadležni, bila je rezultat decenijskog „vapaja“ o potrebi izgradnje zatvorenog bazena od strane sportista, zaljubljenika u vodene sportove, ali i onih čiji su treninzi i pripreme za takmičenja trebalo da se uključe i plivanje. Kada se u tu veliku istragu krenulo nazad nije moglo, pa čak i da je bilo neophodno.

I evo ideja je sprovedena u djelo. Zatvoreni bazen je izgrađen. Danas je zvanično otvaranje i prva vaterpolo utakmica između selekcije Srbije i Crne Gore.

Veliki događaj za Trebinje, Hercegovinu, ali i Republiku Srpsku.

Zvanično otvaranje bazena je u 17 časova, a utakmica počinje u 17:30h.

Zatvoreni bazen omogućava članovima ovdašnjeg Plivačkog kluba sjajne uslove za treniranje. San o obnovi vaterpolo kluba možda bude ostvaren. Inače, da podsetimo, vaterpolo na ovim prostorima ima svoju tradiciju. Igrao se još u prvoj polovini 20. vijeka, a intenzivno od 1949. do 1965. Jedan od učesnika ove sportske priče bio je i trebinjski hroničar Ljubiša Anđelić, koji je, kao svjedočanstvo za buduće generacije, napisao knjigu „Vaterpolo na Trebišnjici 1950-1965. . ”, koja je objavljena 2001. godine i do sada je doživjela čak četiri izdanja.

U tom Anđelićevom „zapisu“ jednog vremena i sportskih dešavanja jasno je da je Trebinje „plodno tlo“ za sportove na vodi.

Falio je zatvoren bazen da se ta priča, nakon toliko decenija, obnovi i ozbiljno pokrene.

Maštarili su o tome svi zaljubljenici „vodenih" sportova. Eto, mašina je realizovana. Zatvoreni bazen je izgrađen i služiće Trebinjcima, ali i onima koji ovde budu dolazili na sportske pripreme ili, turistički, kao još jedan sadržaj u ponudi grada koji visoko kotira na turističkik mapama.

Iako se u sve „umiješa“ politika, danas bi trebalo zaobići. Neka jedan sportski događaj, vaterpolo utakmica, bude iznad svih „političkih utakmica“, da, makar na trenutak, odahnemo od politizacije svega i svačega.