Samit Energetike Trebinje 2021 (foto: facebook.com/settrebinje) -
Diskusije o iskorišćenosti energetskih potencijala, obnovljivim izvorima energije i povezivanju regiona u oblasti energetike, u fokusu su i drugog dana Energetskog samita u Trebinju, kojem je prisustvovao i srpski član i predsjedavajući Predjedništva BiH, Milorad Dodik. O izazovima energetske tranzicije i potencijalima Srpske u energetici razgovarano je i u sjedištu Elektroprivrede Republike Srpske. Samit je ispunio očekivanja, ocjena je i struke, a koristi ovakvog skupa su višestruke.

Veća iskorištenost obnovljivih izvora energije, povećanje proizvodnje "zelenih" kilovata, dekarbonizacija i usklađivanje sa regulativama i praksama Energetske evropske zajednice- glavni su zadaci koji čekaju Srpsku, i zemlje regiona, u narednom periodu, ocijenjeno je na Samitu. Istaknuto je da Srpska ide u dobrom smjeru i "drži" korak u energetskkoj tranziciji.

- U prošloj godini Srpska je učinila dosta zakona o električnoj energiji, tranziciji Tržišta. Dolazim sledeće godine na samit da napravimo reviziju šta je učinjeno - istakao je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajkednice jugoistočne Evrope.

Podrška instutitucija energetskom sektoru u izmjeni zakonskih regulativa u oblasti gasa i električne energije, na području BiH nije upitna, rekao je Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH. Srpska ima razvojnu šansu u izvorima energije, i ona se mora iskoristiti u punom kapacitetu, ne da se bude na marginama, ocijenio je Dodik.

- Čekaju nas brojni izazovi, dekrbonizacija, tehnološke promjene, najave iz EU da će na struju odavde uvoditi takse što če donijeti i poskupljenja - naglasio je Dodik.

Cijenu promjena na tržištu energije, osjetiće i potrošači, ali nadležni uvjeravaju da će kroz modele socijalne zaštite najosjetiljiviji kupci biti zaštićeni.

- To je bio problem u sve i jednoj zemlji EU, a riješen je kroz modele socijalne karte i zaštite ugroženih kupaca -dodao je Kopač.

Na njegove riječi nadovezao se i Dodik:

-Srpska ima nižu cijenu struje od FBiH za 25 do 40 odsto, od Hrvatske za čak 80 odsto, a jeftiniji smo i od cijene struje u Srbiji - naglasio je Dodik.

Samit je ispunio očekivanja, ocjena je organizaotra i učesnika. Mjesto na kojem se sastaju nauka i struka, razmjenjuju iskustva i znanja, a zaključci, upućuju nadležnim instiucijama, novi su impuls razvoja energetike u zemljama Zapadnog Balkana.

- Benefiti su višestruki i za Elektroprivredu Republike Srpske. Isto tako imamo priliku da se naši inženjerida upoznaju sa trendoivma u svijetu energetike - poručio je Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Drugi energetski samit u Trebinju okupio je oko 50 stručnjaka iz oblasti energetike iz Srpske, FBiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, predstavnike resornih ministarstava, elektropirvreda i Energetske zajednice.