Trebinjcima kalendar i prognoza meteorologa uopšte nisu potrebni. Da će pasti kiša i da će zima proći južnjaci znaju po jedinoj planini u ovom gradu. Kada na Leotar padne sedmi snijeg zima je završena, vjeruju u Trebinju.


A oni koji svako jutro pogledaju u Leotar izbrojali su da je ove zime objelio pet puta, kažu još dva snijega i zima je gotova.
Sedam snjegova na Leotaru nije jedino vjerovanje. Trebinjci dva dana ranije znaju da će pasti kiša. I to im javi Leotar ali zajedno sa Kamenim mostom.
“Južna strana Kamenog mosta je mokra dva dana prije kiše. Znači imate lijepo vrijeme, pravo mediteransko sunčano i onda vam odjednom južna strana mosta bude mokra dan dva prije i obavezno padne kiša a na Leotaru. U tom periodu padne magla i što bi Trebinjci rekli magla na suv Leotar”, kaže Dubravka Čolović.
Narodnih vjerovanja na jugu je bezbroj. Ljubiša ih zna mnogo ali kaže jedno je 100% tačno. Zahvaljujući ovoj planini Trebinje je uvijek najtopliji grad u RS.
“Leotar je kao neka barijera, kao zaštita nama sa ove sjeverne strane i onda je u nas blaža klima. Slušate li one meteorološke izvještaje, meteorolog kaže i Trebinje na kraju, tačno kao da im je krivo”, komentariše Ljubiša Anđelić.
A krivo je Trebinjcima i kada zagrmi na Savindan, to je znak da mraz i vjetar neće proći do početka marta. Dok se čekaju još dva snijega na Leotaru pod platanima se pije kafa i uživa u decembarskom suncu.
ATV