U Rači je u toku obilježavanje Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja".

20.05 - Otkrivena je spomen ploča na mostu u Rači i položeni su vijenci.

Otkrivanje spomen ploče (Foto: RTRS)

Na spomen-ploči, koja je prvo obilježje stradalim Srbima tokom "Oluje", piše:

"Ovaj most je nemili svedok užasa i patnje srpskog naroda. Spasavajući sebe i svoju decu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika u avgustu 1995. godine. Došavši u Srbiju našli su nadu, utočište i spas".

Vijenci (Foto: RTRS)

20.00 - Ovo je najtragičiji događaj u našoj istoriji, a Hrvati ga slave kao svoj najveći dan u istoriji, poručio je patrijarh srpski Irinej na obillježavanju Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u "Oluji".

Odavanje počasti (Foto: RTRS)

19.50 - Pomenom stradalim Srbima koji je služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej u Sremskoj Rači je počela ceremonija posvećena sjećanju na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj zločina.

Na mostu u Sremskoj Rači pomen stradalima uz patrijarha služilo je i sveštenstvo SPC.

19.39 - Patrijarh srpski Iriej služi parastos. Biće otkrivena spomen-ploča i položeni vijenci.

19.35 - Na mostu u Sremskoj Rači sreli su se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik predsjednica Srpske Željka Cvijanović i premijerka Srbije Ana Brnabić. Dočekao ih je patrijarh srpski Irinej.

Dan sjećanja na stradanje Srba (Foto: RTRS)

19.07 - Sudbina 1.998 Srba, nestalih na području Hrvatske i dalje je nepoznata. U Hrvatskoj postoji više od 30 masovnih grobnica, ali ne postoji način da se Hrvatska primora da izvrši eshumaciju, kažu članovi porodica nestalih na 25 godišnjicu progona iz Hrvatske. Namjera Hrvatske je, kažu, da odugovlači dok se zločini ne zaborave.

Ove godine neće biti masovnog okupljanja na obilježavanju zbog epidemiološke situacije sa virusom korona, ali će gledaoci na TV prenosu moći da vide na površini rijeke Save hologramski ispisana imena desetina stradalih Srba, dok će na nebu biti hologramski prikaz Bijelog anđela, pišu Večernje novosti.

Zločinačka vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Tokom ove akcije sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 220.000 Srba, dok se 1.869 vodi kao poginulo i nestalo, od kojih su većina civili.

Međunarodni sud pravde je 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, iako mnogi svjetski eksperti tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.