Trebinje će se suočiti sa ekološkim problemom, ako se ne nađe rješenje za gradsku deponiju Obodina, kojoj je najduži propisani rok upotrebe bio do 2013. godine.


Gradsko smeće se već decenijama odvozi na isto mjesto, a na lokaciji stare divlje deponije, prije devet godina izgrađena je sanitarna koja je trebala da se koristi od tri do pet godina.
Nije zaživio ni projekat reciklažnog postrojenja, koji je najavljivan 2012. godine. Zapelo je i kod lokacije regionalne deponije, o kojoj se proteklih godina uveliko pričalo i predlagano je više lokacija u Hercegovini.
Gradsko smeće se i dalje odvozi i presuje na istom mjestu na deponiji Obodina, a novi direktor trebinjskog komunalnog preduzeća Nedeljko Lambeta, kaže da se do sada nije pravilno radilo.
„Nabavićemo gusjeničara koji će drugačije da presuje smeće, a može se staviti i novi sloj folije, kao što su to uradile neke opštine u susjednoj Crnoj Gori, kako bi se produžio vijek trajanja gradske deponije. To je, za sada, najjeftinije rešenje koje bi trebalo dati rezultate“, ističe Lambeta.
On navodi da Hercegovina nema ozbiljan potencijal za reciklažno dvorište i da bi se ono moglo uraditi jedino u prekograničnoj saradnji sa susjednim opštinama Dubrovnikom i Herceg Novim, koje imaju sličnih problema.
Lambeta kaže da se planira i novi projekat za deponiju i da će o ovome biti razgovarano i na investicionoj konferenciji, koja će biti održana u maju u Trebinju.
Upravnik deponije Mihajlo Mijanović u izjavi za “EuroBlic” rekao je da Obodina još ne predstavlja ekološku prijetnju okolini, te da ukoliko se ne uradi regionalna deponija, postoji šansa da se širi postojeće gradsko odlagalište smeća. On je istakao da se dnevno na Obodinu doveze i do 30 tona različitog otpada.
Evropska unija uložila je oko 1,3 miliona evra za sanaciju i izgradnju sanitarne deponije Obodina i 170.000 evra za troškove nadzora radova.
Prije nekoliko godina kao najizvesnija lokacija za regionalno odlagalište smeća pominjala se Metiljava dolina kod Gacka.
Ova deponija trebalo je da bude završena za pet godina, a prema procjenama za njenu izgradnju potrebno je oko 10 miliona evra.
U septembru 2012. godine u Trebinju je bio ozvaničen početak projekta reciklažnog postrojenja. Ono bi bilo prvo u RS koje bi sa oko milion maraka, kako je tada najavljeno, trebalo finansirati beogradsko preduzeće „Ekopres sistem“.
Čišćenje gradske zone
U Trebinju je nedavno formiran tim za izradu i realizaciju Akcionog plana uređenja i čišćenja uže i šire gradske zone.
Građani su pozvani da kabasti otpad odlažu na tačno određene lokacije. Istovremeno, ovog proljeća pokrenuta je akcija uklanjanja divljih deponija u gradu i okolini, kao i čišćenja obala i korita rijeke Trebišnjice od brane „Gorica“ do manastira Tvrdoš.
Dubravka Čolović/Blic.rs