Posle prave drame na hodniku Klinike za kardiologiju niškog Kliničkog centra Aleksandar Rajković (73) iz Aleksinca po drugi put je počeo svoj život. Aleksandar je došao autobusom iz svog Aleksinca u Niš na kontrolu, uredno se javio dežurnom lekaru na klinici, pregledan je i posle kontrole, sa izveštajem lekara, otišao je do šaltera da overi lekarski nalaz i uzme zdravstvenu knjižicu. Na hodniku, ispred šaltera, ovaj Aleksinčanin se iznenada srušio:


– Imao sam najveću sreću u životu jer, kako su mi kasnije rekli lekari, sve što mi se dogodilo, iako je u jedom trenutku bilo najgore, desilo se na najboljem mestu po mene. Lekari su mi rekli da sam umro i da su me posle kliničke smrti oživljavali skoro sat i po. I uspeli su. Ničega se ne sećam, osim da sam posle pregleda krenuo ka izlazu iz centra. Sve ostalo, do momenta kada sam se probudio u bolničkoj sobi, ne postoji u mom pamćenju. Prekid filma i velika praznina... Zaista je ogromna sreća da mi se sve dogodilo tu gde su lekari i ostalo osoblje i da su mi odmah priskočili u pomoć – ispričao nam je juče Rajković.

U akciji spasavanja njegovog života učestvovali su i pacijenti koji su bili na hodniku i pritrčali do njega, radnici obezbeđenja i medicinske sestre. Aleksandra Rajkovića u život su vratili dr Teodora Stanojlović i dr Milena Radosavljević, lekari-kardiolozi, koje su ga reanimirale, i to dosta dugo, bezmalo sat i po, upotrebivši sva raspoloživa sredstva, aparate, injekcije... Sve vreme su im pomagali i ostali lekari sa klinike, anesteziolozi, stručnjaci drugih oblasti…

Prema priči ove dve mlade doktorke, Rajković je bio bez pulsa, nije disao, krvni pritisak mu je bio na nuli i bio je bez ikakvog srčanog rada. Ipak, nisu odustajale od namere da mu spasu život, i u svojim naporima su uspele.

Posle svega, Aleksandar Rajković je zadržan na lečenju na Klinici za kardiologiju, gde se, po sopstvenim rečima „uspešno oporavlja od smrti”.

Izvor Politika