U Trebinju se danas održava stručni sastanak hirurga, na kome će o najaktuelnijim temama iz ove oblasti, novinama i izazovima razgovarati više od 200 najeminentnijih ljekara iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Hrvatske.Ljekari su mišljenja da državne institucije, odnosno nadležno ministarstvo treba da posveti mnogo više pažnje hirurgiji kako u tehničkom tako i u edukativnom smislu, te da se jedino dobrom organizacijom hirurških udruženja može hirurzima omogućiti zadovoljavajuća edukacija.Predsjednik Asocijacije hirurga Republike Srpske, hururg u Univerzitetskoj bolnici u Foči, Radmil Marić kaže da je jedan od ciljeva skupa da se pokaže da hirurgija može da bude značajnija i da treba da zauzme značajnije mjesto nego što je to bio slučaj do sada.
On je istakao da će se razgovarati o temama iz svih oblasti hirurgije, počev od opšte, preko neuro do vaskularne hirurgije, ali i drugim aktuelnim temama koje će biti korisne, kako hirurzima tako i doktorima porodične medicine.
Marić je ocijenio zadovoljavajućim stanje u hirurgiji, pogotovo kada je riječ o savremenim načinima liječenja - laparoskopskoj hirurgiji.
Profesor Nebojša Stanković, predsjednik Hirurške sekcije Srpskog ljekarskog društva, kaže da hirurzi kontinuirano vode računa o svojoj edukaciji, što znači ozbiljnu razmjenu znanja i iskustva.
"Hirurzi uvijek uče ne samo na svojim iskustvima, već i na iskustvima drugih i na taj način možemo samo poboljšati liječenje naših pacijenata", kaže Stanković.
Govoreći o stanju u hirurgiji, problemima i izazovima, Stanković je istakao da je hirurško liječenje pacijenata izuzetno skupo i da osim znanja i umijeća, hirurga zahtijeva i tehnološku opremljenost.
"Koliko smo mi u prilici da pratimo savremene tokove direktno zavisi od sredstava koje država izdvaja da bi nas opremila i da bi koristili modernu tehnologiju. Možda zvuči malo neobično, ali naši hirurzi su izuzetno edukovani i veoma sposobni da mogu i tamo gdje ne postoji maksimalna tehnološka opremljenost pruže pacijentima maksimum u datim okolnostima", rekao je Stanković.
On je napomenuo da je veoma bitno da se njeguju eksperti u određenim oblastima hirurgije.

U ime organizatora Slobodan Prtilo, hirurg u Bolnici Trebinje, ukazujući na značaj ovakvih skupova, istakao je da je cilj seminara razmjena iskustva i probleme sa kojima se ljekari u ovoj oblasti susreću u svakodnevnom radu sa pacijentima.
"Finansijski problemi su uvijek prisutni, a mi hirurzi se trudimo da pratimo sva saznanja i tehnike koje su standardizovane u Evropi i u svijetu za dobrobit pacijenata i za naš profesionalan rad", istakao je Prtilo.
Pozdravljajući prisutne hirurge i želeći im uspješan rad, Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, naglasio je da raduje napredak iz oblasti hirurgije na području Hercegovine, koja je posebno napravila iskorak u nevesinjskoj Bolnici.
Dobrodošlici ljekarima u Trebinje poželjeli su i trebinjski gradonačelnik Luka Petrović i direktor Bolnice u ovom gradu Vaso Mijanović.
Organizazatori skupa su Asocijacije hirurga Republike Srpske i Hirurško odjeljenje Bolnice Trebinje.
Prvo predavanje - Sjećanje na velikane-savremena hirurgija jednjaka, koje je izazvalo veliku pažnju, održao je eminentni hirurg Predrag Peško iz Kliničkog centra Srbije - Klinika za digestivnu hirurgiju.
Peško već treću godinu sa svojim timom hirurga iz Beograda vrši najkomplikovanije operativne zahvate u novootvorenoj bolnici u Nevesinju.
SRNA