Završni dio prvog dana Investicione konferencije pripao je turizmu.
Na panelu posvećenom turizmu gostima konferencije predstavljeni su turistički potencijali Trebinja, te prezentovane ideje revitalizacije Starog grada, formiranja istraživačke stanice za mlade talente u objektu stare škole u Zgonjevu, te razvoja turističke destinacije Ubla.„Sa geografskom pozicijom u zaleđu južnog Jadrana, 25 kilometara od obale, u trouglu gradova sa UNESKO-vom baštinom, ali i vlastitim prirodnim potencijalima i bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem - Trebinje ima izuzetne potencijale za razvoj turizma“, istakao je direktor Turističke organizacije grada Trebinja Marko Radić.
S obzirom na blizinu masiva Orjen, ovaj grad ne mora računati samo na turizam u ljetnjem periodu, jer su postavljeni idejni temelji razvoja zimskih kapaciteta na izletištu Ubla.
„Planirane su aktivnosti uređenja i adaptacije ski staze i postavljanje ski lifta, nabavka sistema za vještačko osnježavanje, izgradnja jezera za akumulaciju vode, renoviranje planinarskog doma i sanacija pristupnih puteva“ , pojasnio je Radić.
On je dodao da Trebinje postaje prepoznatljivo i po gastro ponudi sa autentičnim okusima i mirisma Hercegovine, te da posebnu ekspanziju na ovom polju posljednjih godina doživljavaju vinski podrumi.Prezentujući osnovni idejni koncept revitalizacije Starog grada, arhitekta Ninoslav Ilić rekao je da poseban akcenat pri budućem arhitektonskom osmišljavanju mora biti na segmentu Kastela koji izlazi na rijeku, aktiviranju vodenog kanala-hendeka oko bedema te naglašavanju duha Mediterana - oživljavanjem uskih ulica i pjaceta.
„Poseban akcenat mora biti na segmentu hendeka, čime bi Trebinje postalo jedini grad u širem okruženju u čiji se centar može ući i vodenim putem“, kaže Ilić.


Predsjednik Skupštine grada Trebinja dr Dragoslav Banjak predstavio je projekat formiranja Naučno-istraživačke stanice za mlade talente u Trebinju, za što bi se iskoristio objekat stare škole u Zgonjevu.
„To bi bio centar po uzoru na Petnicu kod Valjeva, koji je i danas rijetkost na području bivše Jugoslavije“, dodao je Banjak.Prvi dan Investicione konferencije završen je diskusijama učesnika i panelista.
Na sutrašnjem programu je panel Zakonodavno-pravne pogodnosti na kome će panelisti prezentovati sve olakšice koje Grad Trebinje pruža potencijalnim investitorima.
Trebinje danas