Kafa nije najbolja opcija kada je zdravlje u pitanju. Jedan od razloga zbog kojih mnogi stručnjaci preporučuju da kafu zamijenite čajem je negativan efekat koji kafa ima na naše zube i oralno zdravlje.


Prelazak na čaj održaće bjelinu vaših zuba, naročito ako su vaš izbor bijeli i zeleni čaj.




Nefiltrirana kafa poput espresa ima najveći udio korisnih antioksidansa, ali u isto vrijeme u organizam dovodi i najviše diterpena koji su povezani s povećanim nivoom triglicerida i lošeg holesterola koji može povećati rizik od srčanog i moždanog udara. Osim toga, kofein može doprinijeti nemiru i nesanici pa biste prelaskom na čaj trebali bolje spavati. No, to nije jedina prednost koju ćete osjetiti ako kafu zamijenite čajem.


– Previše kafe može značiti i previše stimulacije. Ljudi koji su osjetljivi na kofein mogu postati nervozni i razdražljivi. Mala je vjerovatnoća da će vam se to dogoditi ukoliko kafu zamijenite čajem – kaže portparolka Akademije prehrane i dijetetike.

Iako sadrži male količine minerala previše kafe u organizmu može otežati tijelu apsorpciju magnezijuma, a to možete izbjeći prelaskom na čaj. Osim toga, kafa je diuertik pa će vam čaj osigurati hidrataciju organizma zbog čega ćete se bolje osjećati.


– Nećete imati vrtoglavicu. Vaša koža izgledaće bolje, a cijelo tijelo će bolje funkcionisati – rekla je ona.


U isto vrijeme, brojne studije pokazale su da kafa može poboljšati raspoloženje i smanjiti rizik od depresije.


Izvor: Srpska Cafe