Kako biste na najbolji način procijenili vrijednost vaše nekretnine, prvo je potrebno da pogledate vrijednosti sličnih nekretnina u vašoj okolini. Većina ljudi se zapita na osnovu čega se uopšte formiraju te cijene? Veliki broj faktora je u pitanju, a najvažniji su ekonomski faktori na međunarodnom i domaćem tržištu, visina kamatnih stopa, kvalitet gradnje, lokacija i potražnja.1. Lokacija

Bez obzira na kvalitet gradnje, opremljenost i trenutno stanje na tržištu, lokacija će uvijek biti broj jedan faktor koji utiče na cijenu nekretnine. Stanovi i kuće u centru grada će uvijek biti skuplji od onih u širem centru. Ukoliko je u blizini vašeg stana planirana izgradnja novih objekata, kao što su tržni centri, škole ili poslovni prostori, vaša nekretnina će samo dobijati na vrijednosti.

Od velikog značaja su i blizina vrtića, škola, domova zdravlja, kao i udaljenost od kulturnih centara, šetališta, tržnih centara i prostora za rekreaciju.


2. Uknjiženost

Uknjiženi stanovi i kuće su upisani u katastar nepokretnosti i kupovina takvih nepokretnosti predstavlja najmanji rizik.


3. Struktura nekretnine

Funkcionalni stanovi sa dobrom organizacijom imaju veću cijenu od onih u koje je potrebno uložiti kako bi se prilagodili potrebama kupca. Dobar raspored prostorija je veoma važan i stanovi koji imaju dobro orijentisane prostorije moći će da se prodaju po većoj cijeni. Značajnu ulogu ima i orijentacija vašeg stana, u pravilu stanovi koji su orijentisani sjever-jug se lakše prodaju, odnosno izdaju.


4. Kvadratura

Stanovi manje kvadrature imaju veću cijenu po kvadratu od stanova velike kvadrature. Najskuplji su mali stanovi, zbog veće potražnje i visokih prosječnih troškova za investitora. Ali prednost manjih stanova je što se veoma lako izdaju, a takođe i ukoliko vam je hitno potreban novac, manji stan uvijek možete veoma brzo prodati.

5. Kvalitet gradnje

Novogradnja je po pravilu uvijek skuplja od stare gradnje. Međutim ukolika je zgrada stare gradnje, a ima dobru lokaciju, odnosno nalazi se u centru grada ili na turistički veoma atraktivnom mjestu, cijena stare gradnje može dostići i veću cijenu od novogradnje. Kvalitet gradnje kupcima znači mnogo, jer to znači da neće morati mnogo da ulažu u renoviranje i da će moći relativno brzo da se usele.


6. Stanje nekretnine

Renovirane nekretnine mogu da se prodaju po većoj cijeni. Veći radovi podrazumijevaju mijenjanje elektro i hidro instalacija, renoviranje kupatila, zamjenu stolarije i postavljanje novog parketa ili podnih obloga. Takođe, važni faktori su i godina gradnje cijelog objekta i to u kakvom je stanju cijela zgrada, dvorište, prilaz i liftovi.

Po nekom pravilu, skuplji su i traženiji stanovi na prvom, drugom, trećem ili četvrtom spratu ukoliko su i pitanju višespratnice. Takođe, traženiji su stanovi u zgradama niske spratnosti, naspram solitera.

Ukoliko zgrada nema lift to znatno može da smanji cijenu nekretnine. Takođe, stanovi u suterenu, prizemlju ili visokom prizemlju, kao i potkrovlju vrijede manje nego stanovi na višim spratovima (od 1 do 4).


Više o cijeni, prodaji i potražnji nekretnina možete pronaći ovdje.