Trebinje će ove sezone biti čistije i uređenije, a u komunalnom preduzeću rade i nove projekte, rekao je v.d. direktora AD „Komunalno“ Nedeljko Lambeta.
On je u razgovoru za Radio Trebinje istakao da je formiran i akcioni tim, koji će raditi na uređenju grada.
U ovom timu su „Komunalno“, komunalna policija, odjeljenje za stambeno komunalne poslove, civilna zaštita, Javno preduzeće „Radnik“, Teritorijalna vatrogasna jedinica Trebinje, Hidroelektrane na Trebišnjici i udruženja građana.
Lambeta dodaje da je već počela akcija uređenja, a u cilju ljepšeg i čistijeg grada, upućen je apel građanima da smeće odlažu na tačno određena mjesta.
„Do sada je sprovedno nekoliko manjih akcija, a u narednom periodu predviđene su obimnije akcije čišćenja. Apelujemo na sve Trebinjce da smeće odlažu na za to predviđena mjesta, pošto nijedna akcija ne može dati očekivani rezultat bez zajedničkog djelovanja“, rekao je Lambeta.
On je istakao da će nadležne službe kažnjavati one koji se ne pridržavaju propisa, a biće uklonjene i sve divlje deponije u gradu.
Direktor „Komunalnog“ kaže za Radio Trebinje da je određeno 12 lokacija za odlaganje kabastog otpada na području Trebinja, a otvorena je i telefonska linija na koju građani mogu da pozovu za sve informacije.
„Broj je 065 800 488. Građane pozivamo da kabasti otpad odlažu srijedom u popodnevnim časovima, pored postojećih kontejnera, odakle će ih radnici ‘Komunalnog’ odvoziti narednog dana. Napominjem da kabasti otpad nisu šut i granje, već namještaj, prozori, druga drvenarija…, te da je odvoz ovakvog otpada besplatan.“
On je najavio i češće pranje gradskih ulica, s obzirom da je bilo dosta primjedbi da je grad prljav, naročito u turističkoj sezoni.
„U saradnji sa Odjeljenjem za stambeno-komunalne poslove dogovoreno je da se subotom ujutru peru ulice u užem centru grada, kao i gradski trg i pijaca. Ponedjeljkom, srijedom i petkom je odvoz smeća iz naselja, utorkom će biti pražnjene male kante za otpad u naseljima, a četvrtkom se odvozi kabasti otpad“.
Lambeta je rekao da će grad dobiti i nove kontejnere, a biće postavljene i kante za smeće tamo gdje nedostaju.
„Problem novih naselja je nedostatak površina namjenjenih za postavljanje kontejnera, odnosno što investitori nisu poštovali obavezu da na svakih 8 do 10 stanova se postavlja jedan kontejner. U saradnji sa nadležnim odjeljenjima riješićemo i taj problem“, ističe on za Radio Trebinje.
U trebinjskom komunalnom preduzeću navode da je toku i akcija uklanjanja otvorenih kontejnera i postavljanja novih sa poklopcima, u užem i širem gradskom području.
Lambeta ističe da preduzeće posluje pozitivno i da je naplata odvoza smeća u prošloj godini bila oko 80 odsto.
„Nadamo se da će u ovoj godini biti i bolja. Cijene odvoza smeća ostaju iste, odnosno kao i što su od 2009. godine, kada je posljednji put poskupila ova usluga“, naglašava on.
Radio Trebinje