Vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski smatra da budućnost regiona zavisi od ponašanja SAD, jer bi, ukoliko Zapad bude nastavio politiku popuštanja prema velikoalbanskim zahtjevima iz Tirane, Prištine i Skoplja, kriza u Makedoniji mogla kulminirati u novi balkanski sukob.



Lazanski je na sinoćnjoj tribini u Trebinju pod nazivom "Prijeti li Balkanu domino efekat?" istakao da su Albanci jasno rekli da će praviti probleme u slučaju negativnih odgovora na njihovu ambiciju da prave "Veliku Albaniju".
On je napomenuo da se, budući da su Srbi rekli da neće praviti probleme i da će sve rješavati na diplomatski i miroljubiv način, Zapad odlučio na veoma pragmatično ponašanje da onome ko će praviti probleme treba izaći u susret.
Lazanski je istakao da je problem "domino efekta" na Balkanu, gdje kriza jedna za drugom izbija u BiH, na Kosovu i Metohiji i u Makedoniji, rezultat bivše američke administracije koja je na sve načine željela da EU odvoji od ruskog gasa, a da nova Trampova administracija ne stiže da se bavi Balkanom.

"Nije promijenjen aparat Stejt departmenta `po dubini`, a kadar koji se bavi Balkanom isti je kao i u vrijeme /Bila/ Klintona i nastavlja istu politiku. Tako da je sve što se događa u Makedoniji, u stvari, na fonu ranije zacrtane strategije Vašingtona prema Balkanu", naveo je Lazanski.
On je dodao da politika bivše američke administracije, koja je još prisutna, i BiH smatra "nezavršenim poslom" koji odlučnije treba usmjeriti prema unitarizaciji, a nezavisnost Kosova "završenom pričom" koja podrazumijeva i "izlazak u susret svim albanskim pretenzijama".
"Sve zavisi od Amerikanaca, ali i ponašanja samih aktera na Balkanu", rekao je Lazanski i zaključio da se u tom smislu Republika Srpska "drži odlično" zahvaljujući "državničkoj mudrosti predsjednika /Milorada/ Dodika".
On je napomenuo da je Republika Srpska rekla "ne" američkoj politici unitarizacije prije nego što je to uradila i vlast u Makedoniji, te uspjela da stavi tačku na prenos entitetskih ingerencija.
Tribina "Prijeti li Balkanu domino efekat?" održana je sinoć u trebinjskom Muzeju Hercegovine u organizaciji Udruženja "Hercegovac".
SRNA