Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić otvorio je danas u Trebinju 8. međunarodnu naučnu konferenciju „Istraživanje i razvoj mehaničkih elemenata i sistema“, koja je okupila naučne radnike i stručnjake iz Srpske, Srbije i Crne Gore.


Komić je rekao da je ova naučna konferencija izuzetno značajna, te da je posebno važna regionalna saradnja koja će snažnije podstaći proces razvoja i dati najbolje rezultate.
„Posebno je važan aspekt istraživačko-razvojnog rada, kojeg ovdje treba postaviti u fokus, zatim međunarodna transparentnost, osnosno vidljivost. Ono što je izuzetno važno jeste da se postigne komercijalizacija znanja“, rekao je Komić.
On ističe da je intencija ne samo ove konferencije, već društva, da obezbijedi da akademska i poslovna zajednica i javna uprava nađu načina da podstaknu ove procese da bi se povećao nivo konkurentnosti i bolji plasman proizvoda na tržištu, te ostvario industrijski rast.
Profesor Mašinskog fakulteta u Podgorici Radoslav Tomović, predsjednik Organizacionog odbora konferencije Irmes, kaže da je cilj da se poveže akademska zajednica sa realnim sektorom, odnosno inženjerima koji rade u praksi i privrednicima.
„Jedan od tih ciljeva je i da se predstave nove tehnologije, ali i da se razmijene iskustva iz prakse i istraživanja“, rekao je Tomović i dodao da su ovakvi skupovi prilika da se predstavnici realnog sektora sastanu sa naučnim.
On je istakao da je konferencija Irmes jedna od najvećih i najznačajnijih koja se u oblasti mašinstva organizuje u Jugoistočnoj Evropi.
Dušan Jokanović, dekan trebinjskog Fakulteta za proizvodnji i menadžent i jedan od koorganizatora konferencije, smatra da je skup odlična prilika da se pokaže koliko je važno ulaganje u nauku, a posebno tehniku.
Ranko Antunović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, istakao je da okupljanje naučnika iz regije i šire, stručnjaka iz privrede, lokalnih zajednica dobra osnova da se naučna istraživanja, stečena stručna praksa i društveni problemi objedine i da se govori o temama koje su značajne za razvoj društva.
Učesnike trodnevne konferencije pozdravio je i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je izrazio nadu da će sa skupa biti poslano niz kvalitetnih poruka koje će zadužiti i lokalne zajednice i vlade zemalja u regionu.
„Država, privreda i akademska zajednica moraju biti zajedno. Nije slučajno sjedište `Elektroprivrede Republika Srpske` u Trebinju i nije slučajno da se ovaj skup održava u Trebinju, jer ovaj grad ima energetiku kao najsnažniju granu na Balkanu“, rekao je Petrović.
On je dodao da ovaj dio Republike Srpske ima potencijal i u daljem razvoju te oblasti, prije svega izgradnjom Hidroelektrane /HE/ Dabar, najvećeg hidroenergetskog objekta na Balkanu, kao i druge faze HE Dubrovnik, hidroelektrana Nevesinje i Bileća, te druge faze Termoelektrane Gacko.
Na trodnevnoj naučnoj konferenciji biće predstavljeno 90 radova iz 17 zemalja sa četiri kontintenta.
Organizatori konferencije su međunarodna Asocijacija za dizajn, elemente i konstrukcije ADEKO i Mašinski fakultet Crne Gore.
Koorganizatori su Mašinski i fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
Partneri naučnog skupa su Internacionalna federacija za promociju nauke o mehanizmima i mašinama i Grad Trebinje.
SRNA