Za radove na rekonstrukciji mrestilišta "Mirotinj", koje posluje u sklopu "Hidroelektrana na Trebišnjici" /HET/, biće izdvojeno 78.622 KM, potvrdio je Srni Nikola Tubić, rukovodilac tehničkog sektora Hidroelektrane /HE/ "Trebinje 1".Prema njegovim riječima, ovo je prva rekonstrukcija objekta od njegovog osnivanja 1961. godine, a saniranjem površine od 2.100 metara kvadratnih biće produžen vijek ovom jedinstvenom objektu.
On je dodao da mrestilište koje je dio pogona HE "Trebinje 1" raspolaže sa sistemom od 25 paralelnih bazena u nizu i matičnim bazenom.
Radovi se izvode u skladu sa najvišim evropskim i svjetskim ekološkim standardima predviđenim za objekte ove vrste.
"Osnovna namjena mrestilišta je proizvodnja iskre i mlađi salmonidnih vrsta ribe za potrebe poribljavanja sliva Trebišnjice i svih otvorenih voda Istočne Hercegovine", rekao je Tubić.

Prema njegovim riječima, starost objekta, poplave i vremenske neprilike dovele su do oštećenja, poput zamrzavanja i odmrzavanja betonskih površina, korozije na površini i unutrašnjosti betonskih konstrukcija, što uzrokuje znatno curenje vode iz dovodnih kanala i bazena mrestilišta.
"Radi sanacije i zaštite betonskih površina na bazenima pristupilo se građevinskim zahvatima koji uključuju zamjenu svih oštećenih dijelova konstrukcije, te popravku betonskih površina reparaturnim malterima", pojasnio je Tubić.
Potom će se pristupiti nanošenju kvalitetnog zaštitnog premaza potpune vodootpornosti, koji je otporan na temperaturne oscilacije i ima funkciju konsolidacije betonskih površina, odnosno, kako je dokazano "SM" metodom, produžava vijek trajanja betonskih konstrukcija.
"Na taj način bi bila spriječena i dalja degradacija i gubitak vode iz bazena mrestilišta", dodaje Tubić.
Mrestilište "Mirotinj" nalazi se na 22 kilometra od Trebinja, na desnoj obali Mirotinjskog potoka.
Srna