Na području Trebinja u ovoj godini otkriveno je 19 migranata koji su ilegalno prešli granicu, i to pješke, zaobilazeći granični prelaz BiH ili kao slijepi putnici u teretnim vozilima, rečeno je Srni u Graničnoj policiji BiH.


Portparol Granične policije BiH Sanela Dujković rekla je da je Jedinica granične policije Bijeljina u ovoj godini evidentirala pet slučajeva u kojima je otkriveno 36 osoba, a da je u zoni odgovornosti Jedinice granične policije Višegrad u jednom slučaju u ilegalnom prelasku granice otkriveno pet osoba.
Uhapšena lica su sa područja samoproglašenog Kosova, iz Sirije, Pakistana, Avganistana, Irana, Italije koja BiH koriste kao tranzitno područje sa namjerom da stignu do Hrvatske, odakle će se kretati prema krajnjim odredištima u zemljama Zapadne Evrope.
Dujkovićeva napominje da migranti uglavnom sarađuju sa policijom i daju izjave o ljudima koji su im pomogli u ilegalnom prelasku granice, a budući da u BiH ulaze i kao slijepi putnici u teretnim motornim vozilima, Granična policija BiH je u martu pojačala kontrolu vozila na granici sa Srbijom i Crnom Gorom prilikom ulaska u BiH.
Ona kaže da migranti u BiH ulaze iz Srbije i Crne Gore, najčešće u zoni odgovornosti jedinica granične policije Trebinje i Bijeljina.
Iz Granične policije navode da migranti iz zemalja visokog migracionog rizika pojedinačno i u manjim grupama nastoje da koriste teritoriju BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU, ali operativna saznanja ukazuju na to da BiH trenutno nije izložena masovnom migracionom pritisku.
“Statistički pokazatelji ukazuju na smanjen migracijski priliv u susjednim zemljama. Operativna saznanja, obavještajni podaci i izvještaji Evropske policijske službe /Evropol/, Međunarodne organizacije za migracije /IOM/, Agencije EU za granice /Fronteks/ i drugih relevatnih međunarodnih organa ukazuju na to da BiH trenutno nije izložena masovnom migracijskom pritisku”, ističe Dujkovićeva.
Ona, međutim, dodaje da aktuelna situacija u zemljama regiona, naročito u Srbiji i Makedoniji, gdje duže boravi veći broj migranata, ukazuje na moguće njihove aktivnosti i pronalazak alternativnih ruta kretanja prema zemljama EU, koje mogu uključivati i prelazak preko teritorije BiH.
I pripadnici Centra javne bezbjednosti Trebinje aktivno prate kretanja ilegalnog ulaska migranata i njihovo eventualno krijumčarenje.
Načelnik Centra Žarko Laketa potvrdio je ranije Srni da je očigledno da nova migrantska ruta ide iz Crne Gore preko BiH, odnosno Republike Srpske i istočne Hercegovine, ka zemljama EU.
“Mi do sada nismo dobili bilo kakve informacije od policijskih agencija iz Crne Gore i Hrvatske da imaju operativna saznanja kada je riječ o toj ruti. Pretpostavljamo da će to i ubuduće da se dešava”, rekao je Laketa.
SRNA