promocija u organizaciji glasa trebinja.jpg (321 KB)

Promocija knjige “Kad dođem u Beograd“ autora Šćepana Aleksića, koja je nedavno upriličena i u trebinjskom Muzeju Hercegovine u povodu obilježavanja 70 godina postojanja „Glasa Trebinja“, priređena je i u Narodnoj biblioteci Ljubinje, u prisustvu pedesetak ljubitelja pisane riječi iz ovog istočnohercegovačkog gradića.

Knjiga koja je izašla u izdanju Centra za informisanje i obrazovanje, u okviru kojeg djeluju Radio Trebinje i Glas Trebinja, sabrala je 51 reportažu ovog novinara i književnika, objavljenu u Glasu Trebinja, a koje je na promociji direktor Centra za informisanje i obrazovanje Manojlo Ćuk nazvao azbučnim slovima.

“Želio sam da ta ‘azbučna slova’, nanizana za četiri decenije u nizu brojeva Glasa Trebinja, sročimo na jednom mjestu, pod jedan naslov 'Kad dođem u Beograd'. Svako ko poželi da uđe načas u naš hercegovački kraj i u život našega Hercegovca – to će naći u iscrtanim slikama među ove dvije korice knjige”, istakao je Ćuk, najavivši da će za sljedeću godišnjicu Glasa Trebinja biti izdato slično autorsko djelo dugogodišnjeg saradnika “Glasa” Žarka Janjića.

scepan aleksic potpisuje knjigu.jpg (266 KB)

Dugogodišnji prijatelj i poznavalac opusa Šćepana Aleksića i otac prerano preminulog ljubinjskog pjesnika Sergeja Ćuka, profesor Ratomir Ćuk je istakao da je knjiga njegovog prijatelja, u stvari, medij kroz koji čitaoci postaju bolji ljudi i bolji poznavaoci Hercegovine, sa svim njenim toponimima, znamenitostima, ali i autentičnim jezikom.

“Stvarno su ovo izvanredne priče o Hercegovini i nema momenta, detalja, predmeta, običaja, rada koji nije opisan, a meni se najviše dopadaju priče o predmetima, pa je tamo djevojački sanduk, srp, veridžak, umeteljka, lisnik – sve Hercegovina i Hercegovci i svuda protkana nit hercegovačka, pa je u većini ovih priča već u prvoj rečenici nešto sa prefiksom hercegovačkim”, istakao je Ratomir Ćuk, završivši obraćanje stihovima svoga sina Sergeja koji veličaju Hercegovinu.

scepan aleksic.jpg (231 KB)

I sam Šćepan Aleksić je svoje obraćanje počeo Sergejevim stihovima o Hercegovini, koja je, kako kaže, sama po sebi poezija, a čitaoci će sami, kada pročitaju knjigu, vidjeti da li je on u pravu.

“Radujem se što će sav prihod od večeras prodanih mojih knjiga ići u fond za štampanje knjige Žarka Janjića, što je bio i dogovor sa izdavačem, a boljega autora nisu ni mogli odabrati”, rekao je Aleksić, ističući da je Janjić među tri-četiri najbolja pisca reportaža na srpskim prostorima, što potvrđuju i njegove brojne nagrade.  

Odlomke iz Aleksićeve knjige govorili su Biljana Medar, dugogodišnji spiker Radio Trebinja i učenici ljubinjske Gimnazije Filip Pecelj i Ana Medan, a manifestaciju su uveličale i djevojčice ljubinjske Ženske etno pjevačke grupe koje predvodi Desanka Radić, dok je voditelj promocije bila novinar Vlatka Musić...

promocija scepove knjige.jpg (352 KB)

gimnayijalci na promociji.jpg (274 KB)