_MG_0133.jpg

U organizaciji Razvojne agencije Republike Srpske, u Trebinju je održana trodnevna obuka „Instrumenti za identifikaciju, pripremu i provođenje razvojnih projekata“, kojoj su prisustvovali predstavnici lokalnih zajednica i razvojnih agencija i institucija.

Polaznici ove obuke, na konkretnim primjerima, učili su kako da samostalno ili u timu pripreme projektni prijedlog.

Marko Kakuća, iz Razvojne agencije Republike Srpske je istakao da su obuci u Trebinju prisustvovali predstavnici više različitih institucija i javnih preduzeća koji su radili na razradi tri kompletna projektna prijedloga.

„Nadam se da će ovi projektni prijedlozi biti kandidovani prema relevantnim domaćim ili međunarodnim izvorima finansiranja. Jedan projektni prijedlog se odnosi na uspostavu sistema podrške agroturizmu, jer je grad Trebinje prepoznat kao destinacija u toj oblasti, drugi projektni prijedlog se odnosi na uspostavu efikasnijeg sistema zaštite i prevencije od požara, a treći se tiče unapređenja servisa javnih ustanova za lica sa invaliditetom“, pojasnio je Kakuća.

On je naveo da su od 2015. godine, od kada se provode ove obuke, realizovana 24 projekta čija je ukupna vrijednost preko 12, 5 miliona maraka.

 Dodao je da je Razvojna agencija RS ove godine dobila prestižnu nagradu Evropske asocijacije regionalnih razvojnih agencija za intervenciju i saradnju sa jedinicama lokalne samouprave što je potvrda dobrog rada i saradnje sa lokalnim zajednicama.

Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja je istakao da je Grad Trebinje jedna od najuspješnijih lokalnih zajednica u korištenju donatorskih sredstava i cilj je da u ovoj oblasti napreduju i osnažuju kapacitete i lokalne samouprave i javnih ustanova u Trebinju.

„ Pred nama su finansijski izazovni i izdašni novi javni pozivi iz oblasti zaštite životne sredine, preduzetništva, turizma. To moramo dočekati spremni i upravo su ove obuke pravi način da uključimo što veći broj ljudi u Trebinju. Siguran sam da su svi učesnici dobili veoma kvalitetnu obuku“, naveo je on.

On je naglasio da je ova vrsta obuke jedna od najkvalitetnijih u regionu i značajna je za sve polaznike jer će nakon završetka polaznici biti osposobljeni da identifikuju i razvijaju projektne prijedloge ka fondovima Evropske unije i drugim donatorima.

„ U suštini bez dobro popunjene aplikacije ne možete biti ozbiljan konkurent kod bilo kog donatora. Tu govorimo i o tehnički popunjenoj aplikaciji i svim dokumentima koje je neophodno prikupiti. Učenici su dobili sve neophodne informacije - na šta treba obratiti pažnju kada se aplicira, kako se popunjava aplikacioni formular, šta treba zadovoljiti još od tehničkih uslova da bi privukli sredstva“, naveo je on.

Vesna Đurić, iz Narodne biblioteke Trebinje, koja je pohađala obuku, ističe da su ovakve radionice veoma poučne.

„Mi kao ustanova koja se dijelom finansira iz budžeta, zaista, imamo potrebu za dodatnim finansijskim sredstvima kako bismo rasteretili budžet i našim korisnicima ponudili sve usluge ili opremu koje bi trebalo. Ova vrsta znanja i vještina nam itekako može pomoći i nadam se da ćemo već u nekom narednom periodu imati prve rezultate“, navela  je ona.

Do sada je ove obuke završilo preko 500 polaznika iz 55 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.