Organizovano književno veče udruženja iz Vrnjačke Banje

IMG_1097_resized_20230303_072631604.JPG (288 KB)

U Muzeju Hercegovine večeras je upriličeno književno veče na kojem su predstavljene četiri knjige "Srbi dvoglavi narod" Slobodana R.Pecića, "Našoj deci – naša učiteljica" Vučice Todorović, "Genocidom do velike Hrvatske", akademika Vasilija Krestića i "Stradanje Stare Srbije i Makedonije u 19. veku".

Ove knjige predstavili su Marija Babić, prof. razredne nastave iz Udruženja građana „Novoselac“ iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje i Žarko Marković povjerenik za Vrnjačku Banju Udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ iz Beograda.

Govoreći o knjigama prof.razredne nastave Marija Babić istakla je da je autor knjige "Srbi dvoglav narod" Slobodan R. Pecić iz Novoselca.

"Ovo je naša prva Novoselska knjiga, a govori o Kosovu i Metohiji, kako nestaju srpska sela, zapuštenosti sela, o mladima. Tu su isto tako i dječije pjesme, a pominje se i Albanska golgota. Ova knjiga je pisana pisanom ćirilicom i štampana krasnopisom i pretpostavljam da je to začetak da više pišemo ćirilicom i da budemo primjer drugima, da se knjige štampaju pisanom ćirilicom da se ne bi zaboravila" istakla je Babić.

IMG_1100_resized_20230303_072718676.JPG (259 KB)

Budući da dolazi iz turističkog kraja Babić kaže da Vrnjačka Banja može biti dobar primjer promocije i zaštite ćirilice, folklora i svega onoga što ide u sklopu srpskoga naroda.

"Udruženja građana „Novoselac“ iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje i Udruženje za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ dosta sarađuju. Često štampaju knjige koje imaju teme stradanja Srba, o Srbiji, afirmišemo nove pjesnike i borimo se za opstanak ćirilice" poručila je Babić.

Moderator književne večeri bila je Vesna Andrić ispred Udruženja „Ćirilica“ iz Trebinja.

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×