U Galeriji Kulturnog centra u Trebinju otvorena je izložba fotografija Petra Našica iz Češke i Trebinjca Đorđa Bjelakovića na kojima su ovjekovječeni detalji sa snimanja filma "Na mliječnom putu", režisera Emira Kusturice.



Otvarajući sinoć izložbu, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da će zahvaljujući fotografijama dvojice umjetnika Trebinje ostati trajno zapamćeno po snimanju filma velikog srpskog režisera Emira Kusturice.
"Oni su za tri godine snimanja fotografisali važne događaje i obilježili bitne trenutke filma za koji vjerujem da će dostići neslućene visine", rekao je Petrović, dodajući da se, zahvaljujući fotografijama, vidi život filma od prvih do posljednjih kadrova.



Otvaranju izložbe prisustvovao je Kusturica koji je, govoreći o značaju fotografija, izrazio zadovoljstvo što su ova dva iskusna fotografa uspjela da kroz objektiv fotoaparata predstave najzanimljivije detalji koji su nastali u tokom snimanja filma.
Kusturica je istakao da je pravo umijeće na fotografijama napraviti cjelinu jer svaka od njih ima svoju priču, napominjući da bi se mogao napraviti mali film kad bi se sve predstavljene fotografije prevele u 25 fotki u jednoj sekundi.
"Raspored fotografija govori o tome da je Petar Našic filmadžija koji, kao niko drugi, veoma lako okida na fotoaparatu i smjelo u svakoj sekundi ispuca gotovo čitav film. Ishod njegovih fotografija je veoma zanimljiv i potpuno obrnut od onoga što sam ja očekivao. Meni treba dva-tri sata da nešto spremim, a njemu sekund da nešto fotografiše", rekao je Kusturica.



Našic, koji je uz asistenciju Đorđa Bjelakovića vrijedno pratio snimanje filma "Na mliječnom putu", rekao je da je sličnu izložbu fotografija, samo sa filma "Zavjet", priredio u Pragu, ističući da Kusturicu prati i onda kada predstavlja svoje knjige, potpisuje ih, priređeuje koncerte.

Posebnu zahvalnost na predanom i kvalitetnom radu na stvaranju ovih fotografija uputio je Bjelakoviću. "On je u početku bio moj asistent, a poslije veliki prijatelj", rekao je Našic.
Izražavajuži zadovoljstvo što je ovakva izložba priređena u Trebinju, Bjeloković je istakao da je riječ o oko 600 fotografija na kojima su "uhvaćeni" lijepi, ali i oni manje lijepi detalji sa snimanja filma.
On je istakao da se na osnovu fotografija može zaključiti da je vladala pozitivna energija ekipe okupljene oko Emira Kusturice.
Otvaranju izložbe prisustvovali su i Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, glumica Sloboda Mićalović, te mnogobrojni prtedstavnioci privrednog i kulturnog života Trebinja.
Srna