pandemija-posljedice.jpg

Juče je još jedan  pacijent koji je bio smješten u UKC Banjaluka izvršio samoubistvo skočivši sa prozora bolesničke sobe. Ovo je treći ovakav slučaj u proteklih mjesec i po dana.

Pacijent je bio hospitalizovan od drugog maja u Klinici za torakalnu hirurgiju u Centralnom medicinskom bloku UKC RS.

"Tokom hospitalizacije pacijent je bio svjestan, orijentisan, komunikativan, sarađivao je sa osobljem Klinike, psihički adekvatan, bez ikakvih znakova psihopatologije i bez istorije psihijatrijskih oboljenja.

Prethodno je od šestog do 16. aprila liječen u našoj ustanovi zbog kovid pneumonije" - preciziraju iz UKC.

Napominju da se pacijenti oboljeli od kovida 19 istovremeno bore i sa psihičkim  posljedicama ove bolesti, nesanicom, poremećenom pažnjom ili koncentracijom, anksioznošću, depresivnim raspoloženjem, zbunjenošću i promijenjenom sviješću.

Alarm je davno trebao biti uključen. Čini se da mnogo više od samog virusa priča o njemu, opasnostima, posljedicama uništava.

Nisu svi spremni da apsorbuju informacije na isti način niti svako psihički može da „iznese“ problem.

Mediji svakodnevno donose informacije o virusu-  brojke oboljelih, umrlih, vakcinaciji, vakcinama.

Između toga “red” apela na stanovništvo koje se poziva na poštovanje epidemioloških mjera koje oni koji apeluju uglavnom ne poštuju.

I tako nailaze ”talasi” virusa, pojavljuju se njegovi “sojevi”… U međuvremenu malo “živimo”, pa onda se stanje pogorša  i opet sve po starom.

Svako o virusu ima svoje mišljenje- od struke do politike, pa do stanovništva. Suština je da se nešto dešava u cijelom svijetu, da nije dovoljno jasno šta i ima li tome “nečemu” kraja. O tome će sigurno neko drugo vrijeme reći više...

I dok vrijeme ne iskristališe ovu pošast 21 vijeka svi bi trebalo da mislimo o najvrjednijem- ljudskom životu.

Ali, ne tako da svakodnevnim lošim vijestima i još lošijim naslovima unosimo strah onima koji slušaju, čitaju.

U “moru” loših vijesti možda treba da izdvojimo one lijepe i donesemo pozitivnu energiju onima oko nas.

Vrijeme je da i o tome razmislimo.