Investiciona konferencija, čiji će domaćin narednog mjeseca biti naš grad, biće prilika da Trebinje investitorima predstavi svoje potencijale, te da se ugovore konkretni projekti koji će otvoriti nove kapacitete i nova radna mjesta, rekao je za Radio Trebinje gradonačelnik Luka Petrović.

On je gostujući u emisiji „Aktuelno“ na talasu našeg radija istakao da se Trebinje ozbiljno priprema za susret sa investitorima, da je u toku izrada svojevrsne „lične karte“ svega što grad želi i može da ponudi, te najavio da je uz učesnike iz zemlje i regiona na konferenciju već izvjestan dolazak privrednih delegacija iz Turske, Grčke i Kine.
Petrović je precizirao da će konferencija biti organizovana u četiri panela, od kojih je prvi rezervisan za prezentaciju infrastrukturnih projekata važnih za grad, kao što su – završetak postojeće i gradnja kapitalne obilaznice, razvoj sportskog dijela uz Grad sunca, završetak plivačkog kompleksa, gradnja treće komponente vodovodnog sistema, te projekti navodnjavanje Petrovog i Popovog polja.
On je dodao da će u okviru drugog panela biti prezentovane trebinjske razvojne šanse u poljoprivredi, posebno u proizvodnji organske hrane i ljekovitog bilja, tema trećeg panela je turizam, gdje trebinjski potencijal „nije dovoljno iskorišten“, a četvrti panel biće rezervisan za prezentaciju zakonodavno-pravnih beneficija koje Trebinje može da ponudi investitorima u realni sektor i nova radna mjesta.
„Mi smo se opredjelili da industrijsku zonu povećamo na neki 200 hektara, već je u izradi nacrt zoning plana, želimo da u industrijskoj zoni damo rentu za nula maraka svakome ko hoćetamo da kupi prostor i zapošljava radnike, obezbijedićemo i svu infrastrukturu koja trenutno nedostaje, povoljne kredite. Trebinje svojim pogodnostima mora da parira drugim sredinama,a investitori žele da znaju tačno koje su to prednosti“, rekao je Petrović za Radio Trebinje. Rezovi zbog vraćanja kredita, direktori na „probi“
Gradonačelnik Petrović je istakao da se zbog iznuđenog kreditnog zaduženja u svim gradskim ustanovama moraju uvesti uštede koje će za minimalno 5% smanjiti planirane rashode, uz obavezu da se istovremeno povećaju prihodi za 5%.
Prva ocjena ovog stanja biće nakon šestomjesečnog obračuna, oko 15. jula. Oni direktori koji to ne budu ispoštovali – neće moći nastaviti svoj mandat“, kategoričan je Petrović – dodajući da se svi direktori mogu u ovom smislu smatrati „probnim“ dok se ne dokažu da mogu da odgovore ovim obavezama.
On je dodao da i radnici u Gradskoj upravi i ustanovama grada moraju biti svjesni da u ovim okolnostima nema uslova za povećanje plata, te da je cilj za 2017. godinu – isti iznos primanja kao i u 2016. godini.
Cilj i da se u 2018. povećaju plate, ali se to mora obezbijediti kroz rad svih odjeljenja u gradskoj administraciji i kroz rad u ustanovama i preduzećima grada, gdje treba da se ostvaruju dodatni prihodi kako bi i plate bile veće“, naglasio je Petrović u intervjuu za Radio Trebinje.
U emisiji „Aktuelno“ gradonačelnik Petrović govorio je o provedenim mjerama finansijske stabilizacije, nasljeđenim obavezama Grada Trebinja i odluci da se ovaj dug pokrije kreditnim zaduženjem, sudbini novca „zarobljenog“ u stečaju Bobar banke, razlozima za krivične prijave protiv bivšeg gradonačelnika, zadacima koji stoje pred prvim saradnicima gradonačelnika i direktorima gradskih ustanova, predstojećoj investicionoj konferenciji, provednim izborima u mjesnim zajednicama…
Razgovarala Vlatka Musić.


Radio Trebinje