Grad Trebinje podržaće sve aktivnosti čiji je cilj jačanje i promocija Republike Srpske, njene vojske i svih važnih datuma, poručio je večeras gradonačelnik Luka Petrović na svečanoj akademiji povodom Dana Vojske Republike Srpske.Petrović je rekao da je pozitivno to što je večerašnju akademiju organizovalo Udruženje djece poginulih boraca "Nasljeđe" jer je riječ o djeci koja su se spremila da ojačaju sjećanje na Republiku Srpsku, na tekovine oslobodilačke borbe, na žrtve i žive borce, kao i njihove porodice.
"Žrtve ovoga rata nikada ne smiju biti zaboravljene i zato treba posjećivati spomenike i obilježavati važne datume jer svaka žrtva koja je pala u Trebinju, pala je za slobodu i odbranu. To je vrijednost ovoga grada i Republike Srpske", poručio je Petrović.
On je istakao da je svjestan da postoji mnogo problema koje treba rješavati ili će u suprotnom "ostati mnoge obaveze" koje mogu da dovedu do slabljenja Trebinja i Republike Srpske.
Petrović je dodao da se bolji uslovi za život mogu stvoriti samo zajedništvom i jedinstvom, a nikako podjelom.
"Ova gradska administracija opredijeljena je da napravi bolji živit u Trebinju, ali su nam potrebni i nevladin sektor i udruženja i politički subjekti, Banjaluka i Beograd, i zato smatram da svu energiju koju imamo moramo da uložimo u novi proizvod na dobrobit svih nas", kaže Petrović.

Predsjednik Udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe" Saša Pešikan istakao je da je ovo udruženje istrajno u njegovanju i čuvanju lika i djela srpskog borca, poginulih boraca Vojske Republike Srpske i tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata.
On je naglasio da je Udruženje s tim ciljem pokrenulo i kampanju "Heroji Republike Srpske", u okviru koje će biti organizovane mnogobrojne manifestacije, događaji, projekcije, pozivi na sjećanje, u čemu imaju podršku grada Trebinja.
Govoreći o hrabroj i časnoj borbi Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu, Pešikan je rekao da je plaćena velika cijena, ali da su je borci platili kao jedan, hrabro i ponosno, boreći se za svoju zemlju, slobodu, porodicu, potomke i njihovu budućnost.
"To su heroji Republike Srpske koje treba da poštujemo, slavimo, sjećamo ih se i da učimo svoju djecu o njima i njihovoj borbi. Heroji kojima treba da budemo zahvalni za slobodu, život, budućnost. Heroji, kojima se, nažalost, nismo odužili", naveo je Pešikan.
On je istakao da su Udruženju u organizaciji Svečane akademije pomogli Srpsko udruženje "Ćirilica", Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta, Kulturni centar Trebinje, kao i mnogi ljudi dobre volje.

Pešikan je zahvalio i svim učesnicima programa koji su uložili volju, želju i trud kako bi svojim nastupima na dostojan način obilježili Dan Vojske Republike Srpske.
Svečanoj akademiji prisustvovali su i predstavnici Eparhije zahumsko- hercegovačke i primorske i Vojske Republike Srpske.