PDP smatra da je neprimjereno da bude predložen zakon kojim bi poslanici prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske mjesečno primali nadoknadu od 1.200 KM, kada već imaju ordenje za koje godišnje primaju oko 400 KM, rekao je danas poslanik PDP-a u republičkom parlamentu Zoran Pologoš.


Pologoš je pojasnio da bi to na godišnjem nivou iznosilo 14.400 KM, što je, kako kaže, prevedeno na godišnji borački dodatak isto koliko i za 100 ili 120 boraca prve kategorije.
“To je `prst u oko` boračkim kategorijama, jer da nije bilo boraca, ne bi bilo ni poslanika prvog, ni ostalih saziva Narodne skupštine, a bojim se ni Republike Srpske”, rekao je Pologoš na konferenciji za novinare u Trebinju.
On je naveo da stvaraoci već imaju naknade i da su proglašeni borcima prve kategorije.
Pologoš je napomenuo da Odbor za boračko-invalidsku zaštitu PDP-a za četvrti kvartal ove godine priprema novi tekst zakona o pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.
On je istakao da ovaj odbor priprema i novi tekst zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, kojima će biti obezbijeđen veći obim prava boračkim kategorijama.
Pologoš je dodao da se Klub poslanika PDP-a zalaže za novu kategorizaciju boračkih kategorija, za uvođenje mjesečne nadoknade za nezaposlene borce koji nemaju nikakva primanja, stambeno zbrinjavanje ovih kategorija, kao i da imaju prioritet pri zapošljavanju.
SRNA