Posljednja akcija Federalne uprave policije u kojoj je uhapšen diler iz Sarajeva od koga su drogu kupovali mahom državljani Alžira, Maroka i Pakistana još jedna je potvrda da migranti koji dolaze u BiH sa sobom donose brojne bezbjednosne probleme i da je na neki način ponovo oživljena "balkanska ruta", piše Dnevni avaz.
Migranti - Foto: Anadolija

Riječ je o osobama koje su ilegalno ušle na prostor BiH, odnosno o ilegalnim migrantima.

I policija Unsko-sanskog kantona u desetak posljednjih racija u migrantskim kampovima Bira, Lipa, Miral pronašla je određenu količinu droge, odnosno opijata raznih vrsta.

Najviše migranata dolazi iz Pakistana, slijede Bangladeš, Irak, Avganistan, Iran, Sirija...

Poseban bezbjednosni aspekt sa sobom nose migranti iz Pakistana i Avganistana jer, i prema izvještaju Stejt departmenta, ove dvije zemlje se proglašavaju najvećim svjetskim proizvođačem i distributerom droga.

Pakistan je proglašen jednim od najvećih svjetskih tranzitnih koridora za opijate.

- Opijatima se trguje kroz porozne granice sa Avganistanom i Iranom. Morske luke, aerodromi, poštanske usluge i neregistrovana obalna područja Pakistana dopuštaju distribuisanje nezakonitih droga na globalnom nivou. Procjena Kancelarije UN za drogu i kriminal je ta da je Pakistan tranzitna država za 45 odsto opijata koji se proizvode u Avganistanu. Istraživanje ove kancelarije pokazalo je da Pakistan ima 6,7 miliona korisnika droga - navodi se u izvještaju Stejt departmenta.

Procjena američke vlade iz 2016. ukazuje na to da ima oko 1.400 hektara maka u obradi.

U izvještaju se ističe da je većina droge koja prolazi kroz Pakistan namijenjena globalnom tržištu, a pakistanske snage su u mogućnosti presresti samo mali dio. U 2019. godini pakistanske agencije za sprovođenje zakona tvrde da su razbile 11 lanaca koji se bave trgovinom drogom. Za 10 mjeseci prošle godine zaplijenjeno je približno šest tona morfijuma i heroina, te 7,9 tona opijuma.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko rekao je da skoro da ne postoji krivično djelo koje migranti nisu počinili.

- Svjedoci smo da sa licima koja ilegalno ulaze u BiH, migrantima, dolaze brojni bezbjednosni problemi. Nasilje, posjedovanje oružja, krađe, narkotici, sve to dolazi s migrantima - naglasio je Jusko.