Predsjednik Dodik otvorio peti samit energetike u Trebinju: Energija je kapital budućnosti (FOTO)

 
 

Dodik set.JPG (206 KB)

Predsjednik RS Milorad Dodik danas je, u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje, svečano otvorio peti Samit energetike, pod sloganom "Energetska povezanost zapadnog Balkana", a koji je okupio više od 800 učesnika i gostiju iz 11 zemalja i preko 200 kompanija, najeminentnijih stručnjaka iz oblasti proizvodnje i prenosa energije, održivosti tržišta i energetske tranzicije i investitora.

Dodik je istakao da se pojačava interes i potreba za izgradnjom energetskih kapaciteta koji će omogućiti energetsku stabilnost i efikasnost.

„Jasno je da će svijet u narednih nekoliko godina povećati potrebu za energijom nekoliko puta, to je ono što nas mora opredijeliti da pravimo održive planove i da se razvijamo na način da idemo u korak sa savremenim trendovima. Već sutra bi trebalo da BiH dobije status pregovarača sa Evropskom unijom. To je dosta važan trenutak i ne znamo kako će to sve izgledati ali u svakom slučaju to je jedan korak dalje. Važna nam je Evropska unija i važno nam je partnerstvo ali moram da kažem da mi u RS i regionu moramo da se okupimo i ne budemo samo puki konzumenti različitih projekata sa strane nego da kažemo šta su naši interesi i kako bi mogli da korespondiramo u realizaciji naših interesa i sa Evropskom unijom i sa svakim drugim. Ne možemo sebe dovesti da budemo zavisni od bilo čega što bi predstavljalo naš manji značaj u bilo čemu. Zato je važno da razgovaramo. Svaka čast Evropskoj uniji ali Evropska unija mora da poštuje naše ustavno uređenje i prava koja imamo“, naveo je Dodik.

Dodik je dodao da nakon nekoliko godina postoji politički dogovor na nivou BiH da na prostoru Srednje Drine započne gradnja novih projekata sa Srbijom.

„Srbija bi bila većinski vlasnik 51 odsto, RS i FBiH bi dijelili ostalo vlasništvo i mislim da možemo da krenemo u realizaciju dugo očekivanog projekta izgradnje hidroenergetskih potencijala na Srednjoj i Donjoj Drini. To je važna stvar“, rekao je Dodik.

Region Zapadnog Balkana ima značajan energetski potencijal.

 „Trebalo bi definisati i redefinisati svoju poziciju u globalnim evropskim okvirima. Ne smijemo dozvoliti, da na kraju puta, moćni i jaki okupiraju naše izvore, a da mi u ključnim momentima budućeg razvoja, ostanemo bez naše značajne prednosti“, kazao je on.

Istakao je da je RS najjeftinija u pogledu isporučivanja električne energije privrednom sektoru.

„Cijena od 55 evra za MWh je sigurno najjeftinija u regionu, a što se tiče stanovništva, jednako tako. Mi kao odgovorna politika ne želimo da izgubimo mogućnost da našem stanovništvu damo povoljnije korišćenje električne energije ali jednako smo udaljavajajuće i od one maksime da je to nešto što se pretpostavlja. Moramo da razumijemo da je električna energija ne samo struja, nego da je to danas ekonomija, finansije, ekonomska i svaka druga prednost, koja mora da se iskoristi i moramo svi zajedno da budemo u tome“, naveo je Dodik.

RS ima potencijal, rekao je Dodik i dodao da RS ne želi da ga izgubi i da će ovaj potencijal  štititi.

„Energija je i kapital budućnosti, bez nje se neće moći. Učinimo sve da razvijemo dovoljno poznatih i prihvatimo sve buduće tehnologije te da imamo dovoljno energije. Onaj ko bude imao dovoljno energije, imaće stabilnost i političku i svaku drugu“, zaključio je Dodik.

On je podsjetio da se u Trebinju realizuju značajni projekti, kako za ovaj grad, RS tako i za region.

luka set2024.JPG (223 KB)

Petrović: ERS u najvećem investicionom zamahu od osnivanja

Generalni direktor ERS Luka Petrović je rekao da je osnovni cilj Samita energetike u Trebinju međusobna komunikacija, razmjena iskustava i kreiranje zajedničkih planova i vizije razvoja energetskog sektora na našim prostorima.

„Želimo se zbližiti i unaprijediti rad u energetskom sektoru zemalja u regionu, da iskoristimo potencijale za dobrobit privrede i građana, što do sad nije dovoljno korišteno. Krajnje je vrijeme da kreiramo kvalitetniju i sadržajniju komunikaciju, ne samo zbog profitabilnosti, već i konkurentnosti na tržištu, ali i energetske nezavisnosti i stabilnosti“, naveo je Petrović.

On je istakao da je planom investicija i razvoja ERS u najvećem investicionom zamahu od osnivanja i prednjači u izgradnji obnovljivih izvora energije na Balkanu.

„Zato su dobrodošli svi investitori da zajedno razvijamo stabilnu energetsku budućnost. Tako doprinosimo i akcionom planu energetske zajednice prihvaćenom od EU, a u tom smislu posebno nam je značajna podrška energetske zajednice u Beču“ rekao je generalni direktor ERS.

On je naglasio da je posebna čast što na ovom Samitu energetike učestvuju predstavnici energetskih zajednica Slovenije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, ali i Austrije, Kine, Njemačke, Mađarske i Turske, jer, kako je rekao „zajedno možemo biti stabilniji, profitabilniji, organizvoaniji i, prije svega, prijatelji“.

Djokic set.JPG (233 KB)

RS i Grad Trebinje energetski centar šireg evropskog prostora

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, je na današnjem otvaranju petog Samita energetike u Trebinju istakao da Samit energetike širi horizonte i otvara nove perspektive u sektoru energetike.

„Vlada RS je veoma posvećena razvoju energetike, mi smo to prepoznali kao njenu posebnu, i ovom času možemo govoriti - najveću razvojnu šansu za buduće vrijeme. RS je mjesto velikih energetskih aktivnosti, u RS se trenutno u procesu priprema i u operativnom smislu nalazi mnogo projekata, čija je vrijednost preko 4.300.000.000 maraka, 1791 MW instalisane snage, ugovoren kroz zaključene ugovore o koncesijama i kroz već započete operativne aktivnosti. U okviru toga i sama ERS učestvuje kao jedna od najvećih nosilaca pojedinačno, sa više od 660 MW instalisane snage po projektima u oblasti hidro, solara i vjetroenergije“, naveo je Đokić

On je istakao da je RS najveće investiciono područje ovog dijela Evrope.

„To nas čini veoma ponosnim jer kako se Samit energetike razvijao, tako smo razvijali i sebe i usmjeravali ka ostvarenju ovoga cilja, koji je sada postao veoma dosežan i nešto što će sigurno izmijeniti budućnost“, rekao je ministar Đokić.

Posebno će, istakao je Đokić, biti promijenjena Hercegovina.

„Tu se nalazi najveći dio tih energetskih objekata. To će preporoditi i promijeniti Hercegovinu i svaku hercegovačku opštinu. To nam je bio važan cilj. Ali isto tako nastavljamo razvijati projekte i u drugim dijelovima RS“, rekao je on.

Đokić je naveo da kroz Samit energetike žele da promovišu dobro, najbolje što imamo i ono što možemo najviše i najbolje da damo od sebe da bi unaprijedili život i da bi išli u korak sa vremenom.

„Brojne državice u svijetu su prihvatile proces dekarbonizacije i mi smo ga takođe prihvatili, to je dio procesa energetske tranzicije kroz koji korača RS vrlo hrabro. Donijeli smo mnoge zakone, zakonodavno potpuno uredili ovu oblast i danas sa ponosom možemo reći da je RS rame uz rame sa svim razvijenim evropskim zemljama. To daje najveću sigurnost svakom investitoru koji želi raditi sa nama na ovim projektima“, naveo je Đokić.

Podvukao je da moramo biti spremni da mijenjamo svoju svijest da bismo u budućnosti odgovorili izazovima vremena koje dolazi, ali i istovremeno bili maksimalno efikasni sa novim i velikim rezultatima.

„Ovaj Samit energetike je prilika za to i uvjeren sam da ćemo ga svi zajedno iskoristiti da ojačamo međusobne veze i da iznesemo što više novih, kvalitetnih ideja koje će nas animirati i voditi ka novim rezultatima i u energetici ali kroz eneregetiku doprinijećemo ukupnom rastu i razvoju i RS i regiona“, zaključio je Petar Đokić.

Kosaras set.JPG (223 KB)

Ministar Košarac: Primarna misija je očuvanje energetskog suvereniteta RS i FBiH

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH rekao je da je ovo ministarstvo i ove godine pokrovitelj Samita energetike u Trebinju, koji okuplja cijeli region, pružajući odgovore na ključna pitanja energetske tranzicije i održivosti ekonomskog razvoja regiona.

„Samit energetike tradicionalno okuplja cijeli region, pruža vrijednu platformu ne samo dijalogom već i kroz akciju, ka održivoj i efikasnoj energetskoj budućnosti. RS ovim pokazuje da je na međunarodnom planu prepoznata kao regionalni centar, a BIH je pokazala posvećenost implementaciji i usklađivanju sa energetskim trendovima. Naša primarna misija je očuvanje energetskog suvereniteta RS i Federacije BiH, potvrđujući ustavno opređeljenje i nadležnosti entiteta u energetskom sektoru. Cilj nam je obezbjeđivanje energetske stabilnosti i bezbjednosti, na čemu permanentno radimo“, naveo je Košarac.

On je istakao da političko Sarajevo, iz političkih predrasuda, opstruiše realizaciju ključnih energetskih projekata u Srpskoj.

„Pokušaj usporavanja projekta izgradnja HE ’Buk Bijela’ i Istočne nove interkonencije govore o političkoj nemoći Sarajeva da se suoče sa jasnom vizijom RS, u cilju očuvanja energetske stabilnosti. Politika opstrukcije nikome neće ništa dobro donijeti, pozivamo na unutrašnji dijalog i regionalnu saradnju, u svim segmentima, saradnja je mogući garant uspjeha svih nas“, kazao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

On je podsjetio da BiH ove godine predsjedava ministarskim savjetom Energetske zajednice.

„Kao predsjedavajući, zakazao sam ministarsku konferenciju u julu u Banjaluci, čime potvrđujemo da je RS etablirana kao mjesto dijaloga međunarodno važnih faktora, kako bismo dali konstruktivan doprinos ne samo razvoju RS i BiH već i zemalja Zapadnog Balkana, da zajedno radimo i afirmišemo politiku mira i stabilnosti“, podvukao je ministar Košarac.

J32A4084_resized_20240320_012025718.JPG (274 KB)

Babajide: Dekarbonizacija je jedan od velikih izazova

Adebajo Babajide, zamjenik šefa delegacije EU u BiH je rekao da je značaj Samita energetike u tome što okuplja predstavnike regiona i međunarodne zajednice koji razgovaraju kako održati trenutne trendove, i napraviti korak dalje u energetskom sektoru.

„BiH je pokazala spremnost da djeluje sa klimatksom agendom - udaljavanje od korištenja fosilnih goriva i dekarbonazacijom. Dekarbonizacija je jedan od velikih izazova, ali BiH tako može osigurati svoju nezavisnost i konkuretnost na međunardnom tržitu. Ona ima važne prirodne resurse - sunce, vjetar, vodu, koje može iskoristiti da bude jedan od energetskih lidera na zapadnom Balkanu“, naveo je on.

Babajide je podsjetio da su entiteti i Brčko distrikt usvojili novo zakonodavstvo o obnovljivim izvorima energije.

„BiH provodi projekat EU za energiju koji joj pomaže usklađivanje zakonodavstva. Uskoro ćemo početi sa provođenjem druge i treće komponente ovog projekta, vrijedne 9 miliona evra, čime želimo podržati energetsku efikasnost. Spremni smo pomoći, ali dosta toga treba da se uradi. Mora se u narednom periodu finalizovati Nacrt zakona o struji i gasu. Neusklađivanje zakonodavstva usporava proces BiH na evropskom putu. BiH treba hitno da usvoji zakonodavstvo na državnom nivou koje će uspostaviti funkcionalno tržište električne energije i gasa. Svako kašnjenje bi je moglo koštati milijarde i zato mora djelovati odmah, a EU je spremna da pruži pomoć posredstvom različitih planova i projekata“, rekao je zamjenik šefa delelegacije EU u BiH.

On je rekao da EU traži partnerstvo sa vlastima u BiH, jer one moraju da preuzmu vlasništo nad ovim procesom.

„Treba zajedno da se potrudimo da osiguramo zelenu budućnost za sve, a tu nema mjesta za bilo kakve blokade, uključujući i političke“, naveo je Babajide.

set.JPG (280 KB)

Prof. dr Ivan Rašković: Izgradnja Kongresnog centra u Trebinju je veliki poduhvat

Na početku skupa, prof. dr Ivan Rašković, jedan od članova Konkursne komisije, upoznao je prisutne sa rezultatima javnog konkursa za izradu idejnog arhitektonskog rješenja budućeg Kongresnog centra u Trebinju.

„Na konkurs je pristiglo 40-tak radova, više od polovine radova su došli iz inostranstva, a tri najbolja rada biće nagrađeni. ERS ima strateški cilj da postane i regionalni centar obrazovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja u oblasti energetike, energetske efikasnosti i da da svoj doprinos očuvanju životne sredine i unapređenju ekologije. Čeka nas teži korak, da se sve predviđeno realizuje, ovo je veliki poduhvat, nadam se da ćemo se u objektu Kongresnog centra uskoro sastati“, istakao je Rašković.

J32A3946_resized_20240320_011600562.JPG (412 KB)

Sedam panel-diskusija i razgovori „jedan na jedan“

Na Samitu će ukupno biti održano sedam panel-diskusija, na kojima će učestvovati brojni energetski stručnjaci, direktori elektroprivreda iz regiona, predstavnici Energetske zajednice jugoistočne Evrope, investitori, bankari, a biće organizovani i prateći poslovni razgovori "jedan na jedan".

U pozorišnoj sali Kulturnog centra, nakon svečanog otvaranja počeo je prvi panel pod nazivom „Povezivanje i umrežavanje elektroprvrednih preduzeća u regionu kao odgovor na energetske i klimatske politike EU“.

Samit energetike u Trebinju organizuju Elektroprivreda Republike Srpske i kompanija SET pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske, Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, a generalni sponzor je "Elnos grupa" iz Banjaluke.

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×